Načelnici općina iz LAG-a Pri-Zag u Italiji: Kako u ruralnom području unaprijediti poljoprivredu i turizam Foto: Općina Breznički Hum

Načelnici općina iz LAG-a Pri-Zag u Italiji: Kako u ruralnom području unaprijediti poljoprivredu i turizam

Varaždinske vijesti | 24.10.2019. u 15:43h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Lokalne akcijske grupe Prigorje - Zagorje (LAG Pri-Zag) proteklih su dana boravili u središnjoj Italiji u pokrajini Abruzzo, koja se sastoji od 300-tinjak većih i manjih općina, a nalazi se između Rima na zapadnoj i Pescare na istočnoj obali "talijanske čizme".

Grad L'Aquila sa 70.000 stanovnika, koji je prije 5 godina pogođen snažnim potresom u kojem je smrtno stradalo 300-tinjak ljudi, sjedište je talijanskog LAG-a Grand Sasso koji je proteklog vikenda ugostio članove hrvatskog LAG-a Pri-Zag. Talijanski LAG okuplja 30-ak općina, dok hrvatski LAG čini njih 11. Cilj je njihova posjeta bio upoznavanje i razmjena iskustava i primjera dobre prakse ruralnoga razvoja i turizma na talijanskom području temeljem međunarodne suradnje, uz financiranje iz sredstava Europske unije.

Hrvatski sudionici ovoga projekta mogli su vidjeti kako su talijanski partneri svoje slabosti pretvorili u prednosti.

- S obzirom na to da je riječ o visinskom području u planinama središnje Italije, gdje poljoprivreda ne daje rezultate kao primjerice u nizinskim područjima, Talijani su svoje autohtone sorte pšenice uspjeli brendirati te ih na taj način servirati na stolove svojih restorana, čime su učinili pomak u razvoju poljoprivrede i gospodarstva te potaknuli razvitak turizma, budući da ih, baš kao i nas u Hrvatskoj, jednako muči problem zadržati ljude u ruralnim područjima, kako ne bi odselili u veće centre već ostali u svojim domovima baveći se poljoprivredom, turizmom ili kojom drugom djelatnošću. Osnovni cilj LAG-a Grand Sasso jest stvaranje jakih mreža među poljoprivrednicima, farmerima, restoranima, turističkim i sportskim agencijama kroz koje će plasirati svoje autohtone proizvode te zaposliti i zadržati ljude na tom području - pojasnili su predstavnici LAG-a Pri-Zag.

LAG Prigorje-Zagorje u Italiji su predstavljali načelnici Brezničkog Huma Zoran Hegedić, Breznice Stjepan Krobot, Budinšćine Radovan Hercigonja, Konjščine Mirko Krznar, Hrašćine Branko Tukač te zamjenik načelnika općine Sveti Petar Orehovec Dragutin Hendelja. Oni su za trodnevnoga posjeta središnjoj Italiji upoznali talijanske kolege načelnike nekih značajnijih općina ove središnje talijanske pokrajine, a iskustva i saznanja stečena ovim EU projektom nastojat će iskoristiti kako bi za svoje općine preko InterReg i drugih programa pridobili nova financijska sredstva iz Europske Unije.

Studijsko putovanje LAG-a Pri-Zag talijanskom LAG-u Grand Sasso sufinancirano je sredstvima Mreže za ruralni razvoj iznosom od 50.000 kuna.

lag_pri_zag_italija_1.jpg

lag_pri_zag_italija_3.jpg

lag_pri_zag_italija_2.jpg