Na slobodu izlaze uhićeni u Zambiji, među njima i bračni par iz Varaždina. Oglasio se i MVEP Foto: portal mwebantu/ilustracija

Na slobodu izlaze uhićeni u Zambiji, među njima i bračni par iz Varaždina. Oglasio se i MVEP

vv | 6.2.2023. u 15:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Prekinut je postupak u kojem se sudi osmero Hrvata za pokušaj trgovine četvero djece iz Demokratske Republike Kongo (DRC), a optuženi izlaze na slobodu.

>> POSVAJANJE U ZAMBIJI Jesu li dobronamjerni motivi dovoljno opravdanje za ulazak u dvojbenu proceduru?

Do prekida postupka je došlo nakon što je država, kako piše portal Mwebantu, podnijela zahtjev da se predmet obustavi prema odjeljku 88 (a) Zakona o kaznenom postupku.

Zahtjev za prekid podnesen podnio je odvjetnik Mahape Libakenija.

Sudac Dominic Makalicha, kao prenosi portal, upozorio je da prekid nije i oslobađajuća presuda.

Priopćenje MVEP-a

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je priopćenje povodom odbacivanja optužnice protiv hrvatskih državljanja koji su došli u Zambiju kako bi posvojili djecu. Prenosimo ga u ciijelosti.

"Nadležni sud u Ndoli odbacio je danas optužnicu protiv hrvatskih državljana. U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć.

Podsjećamo kako je hrvatskim državljanima od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije. Usto, intenzivno se komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki kao i predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice."