Na radnom sastanku Saveza Alpe-Jadran u Županijskoj palači dogovoreno jačanje suradnje Foto: Varaždinska županija

Na radnom sastanku Saveza Alpe-Jadran u Županijskoj palači dogovoreno jačanje suradnje

Varaždinske vijesti | 31.1.2023. u 16:32h | Objavljeno u Aktualno

Koje će sve aktivnosti u 2023. godini provoditi Savez Alpe – Jadran na čijem je čelu austrijska savezna država Štajerska, bila je glavna tema radnog sastanka održanog u Županijskoj palači u Varaždinu.

S glavnim tajnikom Saveza Thomasom Pseinerom i predstavnikom Ureda Štajerske vlade Gernotom Walterom razgovarali su pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen i viša stručna suradnica za regionalni razvoj i europske poslove Marta Tobias.

- Buduća suradnja na području Alpe - Jadrana trebala bi jamčiti strateško povezivanje postojećih transnacionalnih prostora suradnje kao što su podunavski, jadransko-jonski i alpski prostor. Stoga je naš cilj u 2023. godini raditi na jačanju suradnje i dobrosusjedskih odnosa tako da bi ubuduće svi potencijalni partneri, od političke i administrativne razine pa sve do nevladinih organizacija bili dio kooperacijske mreže – rekao je glavni tajnik Pseiner.

Dodatnu vrijednost Saveza treba sagledavati i na umrežavanju različitih dionika, organizacija, ustanova, društava za suradnju na različitim tematskim područjima, pritom stavljajući fokus na lokalnu zajednicu i njihove potrebe, napomenula je Marta Tobias.

- Potrebno je isticati i koristi uključivanja lokalnih dionika u projekte Saveza, u smislu stjecanja referenci za buduće projekte koji su sufinancirani iz EU ili drugih međunarodnih fondova - navela je.

Cilj je učvrstiti odnose na način da promoviramo mrežu Alpe - Jadran kao platformu i servisnu službu za međuregionalnu i transnacionalnu suradnju, rekao je predstavnik Ureda Štajerske vlade Gernot Walter.

– Želimo podržati razvijanje i kandidiranje "people-to-people" projekata iz zajedničkog proračuna – istaknuo je Walter.

Varaždinska županija je sudjelovala u nekoliko projekata koji su sufinancirani zajedničkim proračunom Saveza.

- Najznačajniji su projekti kojima se promoviraju lokalni proizvodi kroz, primjerice, održavanje Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe - Adria, kao i projekt SOLICO koji na interregionalnoj razini promovira i osnažuje tijela javne vlasti, civilnog društva i volontera u kriznim vremenima – rekao je pročelnik Majhen.

Glavni tajnik je najavio da će prvi od dva poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru Saveza biti raspisan najranije u ožujku 2023. godine i bit će otvoren do kraja travnja. Na raspolaganju je oko 70.000 eura za oba poziva. Također, u 2023. godini održat će se i sastanak Vijeća Alpe - Jadran, političkog tijela Saveza. Prijedlog je da se održi u Bruxellesu i da se na tom sastanku Vijeća obilježi 10 godina Saveza Alpe-Jadran (do tada je bila Radna zajednica), 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji te 45 godina institucionalne suradnje na području Alpe - Jadran.

Podsjetimo, Varaždinska županija je 2013. godine pristupila Savezu Alpe-Jadran, čime je postala članica međuregionalnog udruženja koje je sinonim uspješne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Radna zajednica Alpe - Jadran osnovana je 1978. godine. Nakon 35 godina postojanja, 2013. godine članovi su Zajednicu odlučili preoblikovati u Savez Alpe-Jadran te još više pridonijeti izgradnji mirne, zajedničke, demokratske i pluralističke Europe.