Na Križanićevu inicijativu održana tematska sjednica Saborskog odbora o fitoplazmi

V.V. | 26.1.2017. u 09:56h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu saborskog zastupnika i člana saborskog Odbora za poljoprivredu Josipa Križanića u srijedu se u Hrvatskom saboru, na tematskoj sjednici tog tijela, za istim stolom našla struka, predstavnici akademske zajednice, vinogradari i vinari te predstavnici politike, odnosno saborski zastupnici, kako bi svi zajedno dali odgovor kako suzbiti bolest vinove loze fitoplazmu odnosno "Zlatnu žuticu".

Naime, ta bolest ozbiljno ugrožava vinogradare i vinare na sjeveru Hrvatske uključujući i Varaždinsku županiju gdje je krajem prošle i ove godine više vinograda dobilo rješenje prema kojem moraju uništiti određeni dio nasada vinove loze.

Križanić je u svom obraćanju podsjetio da se od 2002. prati ova bolest i da se od prošle godine provodi krčenje vinograda u pet županija sjeverozapadne Hrvatske. Mišljenje je da mjere i inicijativa za rješavanje ovog velikog problema trebaju krenuti s državnog vrha, a ne spustiti na lokalnu sredinu koja nema alata niti sredstva za efikasno provođenje mjere.

Ova sjednica treba rezultirati hitnim mjerama, rokovima za provođenje tih mjera i definiranjem jasnih izvora financiranja. Treba naći mehanizam financiranja za krčenje vinograda, pogotovo ona u vlasništvu staračkih domaćinstva, ali i obeštećenja za vinogradare i vinare – naglasio je između ostalog Križanić te zaključio da, ako se ne odrede jasne mjere, rokovi i izvori financiranja, od svega neće biti ništa.

Hitno treba donijeti terminski plan te način i obvezu financiranja hitnih mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja bolesti – jasan je bio Križanić. Drži i da treba nastaviti s edukacijom, ali da se s tih skupova šalje jasna poruka odnosno da akademska zajednica i struka trebaju doći do jedinstvenog stava, rješenja i mjera.

Križanić je za svoja stavove dobio potporu saborskih kolega i predstavnika lokalne uprave i samouprave. Potpora je tako stigla, između ostalih, od bivšeg predsjednika HSS-a i gradonačelnika Križevaca, Branka Hrga, koji se u potpunosti složio s Križanićevim traženjem, te zamjenika župana Koprivničko-križevačke županije Darka Sobote.

Da se radi o ozbiljnom problemu govori i izjava pomoćnice ministra poljoprivrede, Jelene Đugum, koja je istaknula da su u prošloj godini najviše stradali vinogradi u Varaždinskoj, Međimurskoj i Zagrebačkoj županiji gdje je potrebno iskrčiti 12 hektara. Podsjetila je da je bolest prvi puta utvrđena 2009. u Karlovačkoj županiji dok se do kraja 2016. proširila u deset županija.

Od 2013. su na snazi mjere za suzbijanje i sprječavanje širenja te bolesti. S obzirom na ozbiljnost problema u prosincu prošle godine formirana je radna skupina koja će uskoro pripremiti Naredbu koja će sadržavati sve potrebno, ali i akcijski plan, za suzbijanje ove bolesti kao i sprječavanje daljnjeg širenja – kazala je Đugum. Pojasnila je da će se spomenuta Naredba donijeti u prvom kvartalu ove godine, dok bi se u travnju trebao donijeti Akcijski plan.

Na Križanićevu inicijativu da se osiguraju i financijska sredstva pomoćnica ministra najavila je ozbiljne razgovore oko toga na razini Ministarstva. Na kraju je Križanić zaključio da svakako u slijedeća tri mjeseca treba napraviti konkretne pomake.

Na sjednici je bio i Josip Tržec iz Vinarije Šafran iz Brezničkog Huma. Upravo je on bio organizator skupa vinograda i vinara prije dva mjeseca koja je aktualizirao problem ove bolesti. Naglasio je da je vremena sve manje i da vremena ima do travnja ili svibnja da se krene s konkretnim mjerama. U suprotnom posljedice će biti još veće i dalekosežnije. Osim njega na sjednici su bili i načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić te predstavnici vinara iz Varaždinske županije Stanko Crnko i Davorin Jagačić.

Zlatna žutica je epidemijska bolest vinove loze. Uzročnik je fitoplazma, mikroorganizam kojeg prenosi kukac američki cvrčak. Američki cvrčak se nastanjuje na vinovu lozu, siše njezine sokove i time širi zarazu. Bolest se manifestira začepljenjem cjevčica u stabljici vinove loze čime se automatski sprječava protok sokova kroz njih. Bolest je prisutna u Hrvatskoj već 20 godina, a u zadnjih 2 do 3 godine poprima epidemijske razmjere.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci