Na 11. kongresu Hrvatskog društva za internističku onkolgiju najbolji poster o značaju nekliničkih onkoloških centara

Napisao/la: vv -

Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj. U usporedbi s ostalim zemljama Europe, Hrvatska je zemlja srednje incidencije, no visokog mortaliteta od raka. Razloga za potonje je više, od nedovoljno ozbiljnog shvaćanja značaja prevencije i pravovremenih pregleda, do sve zahtjevnijih metoda liječenja, koje u nas nisu svima jednako dostupne. Pokazuje to i istraživanje skupine liječnika čije je izlaganje dobilo brojne pohvale, a njihov poster ocijenjen najboljim na 11. kongresu Hrvatskog društva za internističku onkolgiju (HDIO) s međunarodnim sudjelovanjem koje je održan u Šibeniku krajem listopada pod pokroviteljstvom Europskog društva medicinskih onkologa (ESMO- European Society for Medical Oncology).

- Osim usmene prezentacije, izradili smo poster kojim smo ukratko pokazali kakva je trenutna situacija u Hrvatskoj vezano uz liječenje oboljelih od malignih bolesti.  U nas i nadalje bilježimo rastući broj novooboljelih i umrlih od zloćudnih bolesti. Stoga je naša obaveza ulagati dodatne napore kako bismo se tome u svakodnevnom radu oduprli. Srećom, onkologija se ubrzano razvija i svjedoci smo brojnih značajnih postignuća vezano uz liječenje malignih, odnosno zloćudnih bolesti, naglašava  dr. med. Renata Kelemenić Dražin, specijalistica interne medicine i uža specijalistica internističke onkologije.

U svjetlu planiranog donošenja Nacionalnog plana za borbu protiv raka RH i nejasne uloge nekliničkih, odnosno lokalnih  onkoloških centara u liječenju oboljelih od malignih bolesti u Hrvatskoj u budućnosti, željeli su pokazati trenutni značaj nekliničkih onkoloških centara u zbrinjavanju hrvatskih bolesnika s malignim bolestima koji nije dovoljno poznat, baš kao ni to da svim oboljelima  liječenje nije jednako dostupno u geografskom smislu, iako i to utječe na bolest .

-Prikupljanjem podataka za prezentaciju i izradu postera došlo smo do spoznaje da 48 posto stanovništva Hrvatske živi u županijama koje nemaju kliničke onkološke centre. Pri tome 30 posto stanovništva onkološku skrb i liječenje može ostvariti u svojim županijama, tj. županijskim i općim bolnicama, dok 18 posto stanovništva živi u županijama u kojima nema organizirane onkološke skrbi te stanovništvo tih županija, ovisno o mjestu  stanovanja, onkološku skrb i liječenje ostvaruju u kliničkim ili nekliničkim onkološkim centrima, ukazuje varaždinska onkologinja.

Izrezak.JPG

U Hrvatskoj, kako napominje, trenutno radi devet nekliničkih, odnosno lokalnih onkoloških centara: Opća bolnica (OB) Karlovac, OB Koprivnica, OB Slavonski Brod, OB Pula, OB Zadar, OB Šibenik i OB Dubrovnik i  OB Varaždin i Županijska bolnica Čakovec. U nekliničkim, lokalnim onkološkim centrima je prošle godine radilo 36 liječnika, od čega 21 subspecijalista internističke onkologije ili onkologije radioterapije te 15 specijalizanata internističke onkologije ili onkologije radioterapije, a projekcijom plana za 2024. godinu ukupno je predviđeno 50 specijalista internističke onkologije, kao i specijalista onkologije i radioterapije, koji bi skrbili o oboljelima od malignih bolesti u svojim županijskim bolnicama.

-Tijekom prošle godine je u nekliničkim, lokalnim onkološkim centrima obavljeno više od 100 000 onkoloških usluga, tj. od 32 do 44 posto dijagnostičko-terapijskih postupaka ( DTP) vezano za liječenje malignih bolesti u Hrvatskoj, ukazuje dr. med. Kelemenić Dražin, napominjući da su neklinčki  centri  lani obavili 40 posto svih prvih pregleda onkoloških bolesnika te gotovo trećinu kontrolnih pregleda.

Štoviše, kako dodaje, slijedeći standarde liječenja u onkologiji za najčešća tumorska sijela  neklinički su centri osnovali u svojim ustanovama multidisciplinarne timove (MDT) za tumore probave, tumor dojke, urogenitalne tumore i tumor pluća. 

-Smatramo da je osnovna prednost liječenja u nekliničkom, lokalnom onkološkom centru manja udaljenost od mjesta stanovanja do mjesta mogućeg onkološkog liječenja, dostupnost onkologa s velikim iskustvom u liječenju malignih bolesti, ali i zbrinjavanju komplikacija onkološkog liječenja, što sve utječe na ishod liječenja, ali i poboljšanje kvalitete života naših bolesnika, naglašava dr. med. Kelemenić Dražin koja se nada da će rezultati koje je dobila zajedno s kolegama utjecati na provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv raka RH, odnosno budućnost zdravstva izvan kliničkih centara.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.