Komunalni otpad: "Prisiljeni smo donijeti novu Odluku s novim cijenama da bismo izbjegli kazne" Foto: Grad Ludbreg

Komunalni otpad: "Prisiljeni smo donijeti novu Odluku s novim cijenama da bismo izbjegli kazne"

Grad Ludbreg | 30.12.2019. u 17:41h | Objavljeno u Aktualno

Grad Ludbreg Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio je Prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Ustavom RH smatrajući da su ustavnopravno neprihvatljive i kontradiktorne, objavljeno je na internet stranicama Grada Ludbrega. 

Uredba je protivna pravima iz Ustava

U Gradu Ludbregu smatraju da je Uredba protivna temeljnim pravima i slobodama zajamčenim Ustavom, a posljedično i temeljnim načelima na kojima počiva sustav gospodarenja komunalnim otpadom. Primjenom Uredbe smanjio bi se postojeći komunalni standard, došlo bi do slabije naplate komunalnih usluga te time onemogućili prikupljanje sredstava neophodnih za funkcioniranje sustava, a neprimjerenom penalizacijom kroz poticajne naknade se institucionalizira nejednakost pred zakonom jedinica lokalne samouprave.

– Riječ je o temi koja je na nacionalnoj razini od posebne važnosti, a spušta se prema gradovima i općinama odnosno građanima koji su u sustavu organiziranog zbrinjavanja komunalnog otpada, odnosno svima nama. Prošle godine nismo dizali cijene jer smatramo da je temeljni princip da svatko plati onoliko koliko i onečisti – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić te napomenuo kako je Ludbreg jedan od rijetkih gradova koji nema svoje odlagalište već se svaka tona otpada važe i odvozi u Piškornicu.
– Mi smo već odavno u europskom sustavu gospodarenja otpadom za razliku od brojnih jedinica lokalne samouprave koje otpad odlažu na svom području. Po postotku prikupljenog razvrstanog otpada peti smo u Hrvatskoj, odmah iza Preloga, Koprivnice, Krka, Čakovca, odnosno gradova koji se time bave već dugi niz godina – rekao je Bilić.
Grad Ludbreg na brojci je od 39 posto razdvajanja, a kada bi se tome pribrojila industrija postotak bi bio još i veći.
– Kada bi se uzeo u obzir i taj segment tada bismo bili na 60 posto. No država ne dopušta takvo pripajanje već se taj otpad vodi kao posebna kategorija i zato se događaju i kazne koje smo zasad kao jedinica lokalne samouprave izbjegli. To pokazuje da sustav gospodarenja otpada kakav imamo je dobar, ali nažalost Vlada je odlučila Uredbu promijeniti na štetu građana – kaže ludbreški gradonačelnik.
Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je stupila na snagu 1. studenoga prošle godine i na temelju koje su donesene odluke, cjenici i drugi akti na razini jedinica lokalne samouprave, mora se mijenjati iako od primjene nije prošlo niti godinu dana.

Nije fer!

U dopuni Uredbe dolazi novi izračun cijena minimalne javne usluge (fiksni dio) u kojem korisnici u kategoriji kućanstva moraju imati jedinstvenu cijenu minimalne javne usluge. Također, korisnici koji spadaju u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo, moraju biti podijeljeni u 7 kategorija s jedinstvenom cijenom minimalne javne usluge unutar kategorije.
To znači da će oni koji stvaraju najmanje otpada, npr. jednočlano ili dvočlano domaćinstvo, plaćati fiksni dio cijene kao i osmeročlana ili deveteročlana domaćinstva.
- Ako gradovi ili općine ne donesu novu Odluku u skladu s ovom Uredbom na državnoj razini slijede kazne za gradonačelnike osobno, a i za jedinice lokalne samouprave. Uz to imali bismo i zabranu javljanja na natječaje koje objavljuju Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša. Jednostavno smo prisiljeni donijeti novu odluku s novim cijenama da bismo izbjegli kazne. Kao Grad smo odlučili podići ustavnu tužbu, odnosno ocjenu ustavnosti usklađenosti uredbe sa zakonom kako bismo zaštitili naše sugrađane. To su već učinili Prelog, Krk, a uskoro će i Udruga gradova. U gospodarstvu se rade još veće nepravde i situacija je još gora jer se izjednačuje frizerski salon s tvrtkom od 300 zaposlenih. Radimo na novom cjeniku, pokušavamo smanjiti štetu koju Vlada donosi i izbalansirati da svi zajedno jednako podnesemo taj teret koji donosi nova Uredba jer se radi o udaru na sve nas – zaključio je Bilić.