NA MUKAMA Vratila se iz Švicarske, posao u struci nije dobila i mora opet - u školu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

NA MUKAMA Vratila se iz Švicarske, posao u struci nije dobila i mora opet - u školu

| 11.9.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Iseljavanje stanovništva, a osobito mladih ljudi, postalo je nažalost uobičajeno, no ima i onih koji za život odabiru Hrvatsku. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2022. se u Hrvatsku doselilo 11.685 osoba više nego što ih se odselilo.

U Varaždinskoj županiji saldo je također pozitivan - iz inozemstva su se doselile 2.233 osobe, a odselilo ih je 1.656. Svatko od njih ima svoju priču pa tako i 31-godišnjakinja (podaci poznati redakciji) koja je u Varaždin lani došla iz Švicarske, gdje je rođena, školovala se i radila. Doselila se zbog ljubavi, a dom je pronašla ovdje budući da joj je otac Varaždinac. Sa suprugom je zasnovala obitelj, no naletjela je na zid kad se željela zaposliti u struci.

- U Švicarskoj sam završila srednju školu za dentalnog asistenta koja traje tri godine, a provodi se tako da imate četiri dana prakse i jedan dan nastave, a ovdje srednja škola za dentalnog asistenta traje četiri godine i ima uglavnom teorijsku nastavu. Tu je najveći problem, iz Hrvatske komore dentalne medicine, koja izdaje dozvolu za rad, kažu da nemam dovoljan broj sati teorije, no ja uz to imam i 10 godina radnog iskustva u struci, ali komora mi ne priznaje kvalifikaciju. U početku su me skroz odbili, navodeći da bih ovdje morala završiti četverogodišnju srednju školu za dentalnog asistenta. Nisu mi priznali ništa, no tada smo iz škole u Švicarskoj “izvukli” podatke o predmetima koje sam imala tamo, sve sam to morala prevesti, što me koštalo gotovo tisuću eura, a prije toga sam komori morala platiti skoro 9.000 kuna da bi oni uopće pogledali moje papire – ispričala nam je sugovornica.

Nakon odbijenice se žalila pa je Ministarstvo zdravstva poništilo rješenje komore i navelo da se njen zahtjev ponovno mora razmotriti...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...