Mreža savjeta mladih Varaždinske županije: "Samo 10 JLS-ova ima savjet mladih, što je nedovoljno"

M.G.A./Varaždinske vijesti | 7.5.2019. u 12:12h | Objavljeno u Aktualno

Ove je subote, 4. svibnja, Savjet mladih Varaždinske županije u suradnji sa Savjetom mladih Grada Novog Marofa organizirao 3. sjednicu Mreže savjeta mladih Varaždinske županije u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“.

Sastanku se odazvalo preko 20 sudionika iz općinskih i gradskih savjeta mladih s područja Varaždinske županije. Na početku sastanka predstavnike svih savjeta mladih pozdravio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač pohvalivši pritom inicijativu i aktivnosti mladih te istaknuo važnost sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka koje ih se direktno tiču i utječu na njih. Predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki otvarajući sastanak prezentirao je trenutnu analizu stanja savjeta mladih u Varaždinskoj županiji.

- Prema posljednjim podacima u Varaždinskoj županiji tek 10 jedinica lokalne samouprave ima osnovan savjet mladih što je apsolutno nedovoljno. No, sve više jedinica lokalne samouprave nas kontaktira sa željom da im pomognemo u osnivanju što pokazuje da naš rad ima određeni efekt. Nakon predstavljene analize, mladi su istaknuli niz problema s kojima se susreću u radu posebno naglasivši slabiji odaziv članova savjeta mladih na sjednice, ali i nemotiviranost mladih iz lokalne zajednice za uključivanje u aktivnosti savjeta mladih.

Drugi dio sjednice bio je rezerviran za edukativne radionice s ciljem unaprjeđenja rada savjeta mladih pa je tako Mateja Rak, novinarka portala eVaraždin mladima približila osnove odnosa s javnošću, dok je Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika Lepoglave, sudionike upoznao s metodama i procesima izrade i donošenja programa rada savjeta mladih. Također, na sjednici je Nino Preložnjak, glavni koordinator projekta Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih predstavio osnovne smjernice inicijative i pozvao sve prisutne da se priključe.

Sjednici su uz predstavnike osnovanih i aktivnih savjeta mladih s područja Varaždinske županije sudjelovali i glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske Petar Jurišin, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoje Novak te predsjednica Savjeta mladih Međimurske županije Ana Maria Babić.

Označeno u