Modernizacije pruge Zaprešić–Zabok prihvatljiva za sufinanciranje iz fondova EU!

vv | 17.7.2017. u 16:40h | Objavljeno u Aktualno

Stručnjaci Neovisne kontrole kvalitete, poznatije kao IQR, dostavili su Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozitivno mišljenje za prijedlog sufinanciranja projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić– Zabok, ukupne vrijednosti 81,7 milijuna eura.

U sklopu projekta, čija bi provedba trebala započeti krajem ove godine,  rekonstruirat će se 23,8 kilometara željezničke pruge.

- Nakon potvrde IQR-a, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Upravljačko tijelo Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, i službeno će u Europsku komisiju poslati prijavu projekta, dakle, prema istoj proceduri prema kojoj je prijavljen i Pelješki most. Prema tome, Odluka Europske komisije o financiranju projekta Zaprešić – Zabok trebala bi biti poznata u sljedeća tri mjeseca, napominju u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Paralelno s ovim aktivnostima, HŽ Infrastruktura, kao korisnik projekta, provodi postupak javne nabave u svrhu odabira izvođača i početka radova na obnovi željezničke pruge, kojoj će se time omogućiti uključivanje u prigradski promet grada Zagreba, ali i skratiti vrijeme putovanja.

 -Ovo je, u svega godinu dana, drugi veliki infrastrukturni projekt u sektoru prometa, čije bi sufinanciranje mogla odobriti Europska komisija, a što je izniman uspjeh, naglašavaju u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Kako podsjećaju, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sada je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ potpisalo 11 ugovora u vrijednosti 7,6 milijardi kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 5,71 milijardi kuna. Neki od potpisanih ugovora u posljednja tri mjeseca su: Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom (Pelješki most), nastavak financiranja Razvoja Zračne luke Dubrovnik, Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, nastavak financiranja projekata Dugo Selo – Križevci i Izgradnja nove pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno, financiranje 4 prometna Master plana funkcionalnih regija i drugi.

Sada, nakon pozitivnog mišljenja IQR-a za prijedlog sufinanciranja projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić– Zabok, nesumnjivo se čini izglednijim i sufinanciranje brze pruge Zagreb –Zabok -Varaždin- Čakovec,  a koji zagovaraju župani Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.