Mobilni timovi počinju djelovati u romskim naseljima Međimurske županije Foto: Međimurska županija

Mobilni timovi počinju djelovati u romskim naseljima Međimurske županije

Varaždinske vijesti | 5.12.2019. u 17:31h | Objavljeno u Aktualno

Mobilni timovi, sastavljeni od djelatnika Centra za socijalnu skrb, zdravstvenih službi, komunalnog redarstva, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Državnog inspektorata, policijskih službenika, ali i drugih službi ovisno o izraženoj potrebi, uskoro će početi djelovati u romskim naseljima u Međimurskoj županiji.

- Timovi će u romskim naseljima kontinuirano biti prisutni te će poduzimati mjere iz svog djelokruga odgovornosti - od obilazaka obitelji koje trebaju stručne intervencije i procjene rizičnih ponašanja preko rješavanja statusnih pitanja, zapošljavanja, općenitog informiranja i slično - pojasnio je na konferenciji za medije održanoj 4. prosinca voditelj županijskog Odsjeka za socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Kristijan Srpak te dodao kako će prisutnost u naseljima biti ključna i za prevenciju u smislu pravovremene reakcije na probleme s kojima se stanovnici romskih i susjednih naselja svakodnevno susreću, uz napomenu da će kao medijatori i pomoć kod provedbi mjera na terenu sudjelovati predstavnici romskih zajednica.

Zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske Vladimir Faber istaknuo je kako nakon porasta broja kaznenih djela i prekršaja koji je godinama bio prisutan na području Međimurske županije, ove godine napokon su zabilježeni mali, no pozitivni pomaci.

- Ove godine bilježimo blagi pad kriminaliteta i prekršaja, otprilike između 1% i 4,5% - zaključio je te medijima uputio apel na objektivno prenošenje informacija.

- Pomoć u naravi ove je godine primilo 30-ak romskih obitelji - istaknula je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić rekavši kako je ovo povijesni trenutak, izrazivši pritom zadovoljstvo što su šira javnost i Županija prepoznali i osmislili način rada u mobilnim timovima.

- Mobilni timovi su iskorak kojim se romskoj zajednici približavamo na jedan drugačiji način. Prvo i osnovno pitanje je na koji način će romska zajednica to prihvatiti te hoće li njihovi predstavnici aktivno sudjelovati u ovakvom načinu rada - poručila je.

- Podržavam odluku o osnivanju mobilnih timova upravo zato što je ovo prvi konkretni potez rješavanja problema. Institucije se moraju približiti Romima zbog onih koji su spremni za promjene, ali su nažalost taoci manjine koja ih tlači i etiketira. Moramo rješavati problem u samom korijenu, ondje gdje je nastao, na terenu. Podržavam ovaj potez i vjerujem da ćemo krenuti ka bržoj integraciji i socijalizaciji Roma u našem društvu - poručio je načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš poručio je kako u ime romske zajednice najoštrije osuđuje svaki slučaj u kojem pripadnici pojedine romske zajednice narušavaju javni red i mir te svaki oblik nasilnog i neprihvatljivog ponašanja.

- Međimurskoj i široj javnosti poručujem da u ovakvim i sličnim budućim incidentima osuđuju pojedince, ali nikako ne njihovu nacionalnu pripadnost - napomenuo je.

Posavec: Naši građani žele samo pravo i pravdu

Međimurski župan Matija Posavec ovom je prilikom istaknuo da je predsjedniku Hrvatskog sabora, Vlade, predsjednici Republike Hrvatske, resornim ministrima te saborskim zastupnicima iz III. izborne jedinice uputio otvoreno pismo, kako bi ih upoznao s ovim problemom.

- Istupam javno u ime velikog dijela svojih sugrađana koji se već dulje vrijeme ne osjećaju sigurnima na ulicama pa čak ni u svojim domovima. Posljednjih dana mnoge informativne emisije prenose vijest o teroru u Međimurju prikazujući svjedočanstva mahom starijih osoba o gotovo svakodnevnim krađama iz kuća i dvorišta. Ustav Republike Hrvatske dom definira nepovredivim. Nadalje, taj temeljni akt Republike Hrvatske svakom jamči štovanje i pravnu zaštitu njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti. Moji sugrađani, svjedoci, često i napadnuti, ne osjećaju ni nepovredivost doma ni zaštitu obiteljskog života. Počinitelji su otkriveni – maloljetnici, ponavljači ovakvih djela - navodi Posavec, među ostalim, u pismu, ističući da u Međimurskoj županiji živi gotovo 30% svih pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

- Socioekonomski položaj uzrokovan je niskom razinom obrazovanja, visokom stopom nezaposlenosti, negativnim obrascima funkcioniranja unutar zajednice, nerazumijevanjem velikih sustava poput mirovinskog ili zdravstvenog, nedovoljno razvijene svijesti o važnosti obrazovanja, ovisnosti o socijalnim naknadama. Isprepleteni i međusobno uzročno-posljedično povezani, ovi negativni faktori stvaraju zatvoreni krug socijalne isključenosti iz kojeg Romi ne mogu izaći bez podrške. A oni maloljetnici, pripadnici su romske nacionalne manjine. Maloljetnici koji bi trebali biti u školama. Jer osnovno je obrazovanje obvezatno. Djeca koju su roditelji dužni odgajati, uzdržavati i školovati. Čija je odgovornost osigurati pravo djetetu na potpun i skladan razvoj osobnosti. To su prava koja djeci jamči Ustav Republike Hrvatske. Istovremeno, obvezuje roditelje na odgovornost, ali i sebe, državu, koja osobitu skrb posvećuje maloljetnicima bez roditelja i onima za koje ne brinu roditelji - naveo je međimurski župan.

Dodao je da su u nekoliko navrata apelirali na nadležna ministarstva, ukazujući na probleme poput kontinuiranog narušavanja javnog reda i mira bučenjem, rafalnim pucnjevima, divljom vožnjom, pijančevanjem na javnom mjestu, nasiljem prema većinskom stanovništvu, ali i unutar samih romskih zajednica, lihvarenja, nenamjenskog trošenja socijalnih naknada, ilegalne gradnje, zanemarivanja djece, ispadanja iz obrazovnog sustava prije njegova završetka, ovisnosti o drogama, maloljetničkih trudnoća.

- Sve to posljedica je ignoriranja naših apela, nedostatne podrške države, prebacivanja odgovornosti s nacionalne na lokalnu razinu, nedostatka komunikacije i suradnje. Izostanak koordinirane suradnje tijela zaduženih za provedbu mjera i aktivnosti s ciljem socijalnog uključivanja Roma, uvelike je utjecao trenutno stanje. Ustavom i postojećim socijalnim zakonima slabim, nemoćnima i drugim, zbog nezaposlenosti ili nesposobnosti za rad, nezbrinutim osobama država osigurava pravo na pomoć za podmirenje osnovnih životnih potreba. Nebrojeno mnogo puta ukazivali smo na neučinkovitost sustava socijalne skrbi, osobito u vidu nenamjenskog korištenja socijalnih naknada, ali i u zbrinjavanju zanemarene djece. Postojeće mjere i sankcije ili nisu učinkovite ili se ne provode - ukazao je Posavec.

Napomenuo je i da se, unatoč tome što je većina romskih naselja legalizirana, u njima i dalje nelegalno gradi.

- Lokalna zajednica sama ne može podnijeti troškove legalizacije, a država nema adekvatnu strategiju stambenog zbrinjavanja. Prepuštena sama sebi, romska naselja sa zapuštenom i zlostavljanom djecom, stvaraju nove generacije delinkvenata - stoji u otvorenom pismu.

Posavec je istaknuo da su Međimurska županija i jedinice lokalne samouprave poštovale Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma za razdoblje 2013.-2020. te su provodile mjere koje im je dodijelila država, a sve s ciljem stvaranja kvalitetnog suživota, za što se povlače i sredstva iz europskih fondova.

Ukazao je i da učestali napadi na starije i nemoćne, koje i Ustav prepoznaje kao one koje su dužni štititi svi, izazivaju nezadovoljstvo i nepovjerenje u vladavinu prava i jednakost, a strpljenja i razumijevanja sve je manje.

- Da stanovnici Međimurske županije nisu tolerantni, pripadnici nacionalnih manjina ne bi živjeli ovdje toliko dugo. Ako se očekuje da ih većinsko stanovništvo prihvati, uređena bi država trebala omogućiti mehanizme da se to ostvari – uvođenje video nadzora, sankcioniranje nenamjenskog trošenja javnog novca, sprječavanje bespravne gradnje, obvezno pohađanje škole, zaštita djece, kažnjavanje prijestupnika koji svojim postupcima ugrožavaju sigurnost čitave zajednice. Naši građani žele samo to. Pravo i pravdu! - apelirao je Posavec.