Mnoge će iznenaditi Damir Habijan kao ministar, i to kako!

| 16.12.2023. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Krenule su, očekivano,  kritike pa i osporavanja na račun Damira Habijana, i to tek koji sat nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio da će njegov kandidat za ministra gospodarstva i održivog razvoja biti ovaj saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a, što bi Hrvatski sabor trebao potvrditi u srijedu. Međutim, kritike, koje se uglavnom čuju iz oporbe, kao i dijela medija, prilično su površne. Uostalom, budući ministar Habijan mogao bi iznenaditi mnoge koji ga danas osporavaju i čude se njegovom odabiru, ali i ne samo njih. I to kako! 

Press_HDZ__1_.jpg

- Ovo je novi ministar za istim stolom s dečkom, koji je muljao s covid-testovima, stoji uz fotografiju Habijana za stolom kraj kojeg sjedi i Filip Mihalić,  direktor  tvrtke Buryen, koja je iz Kine naveliko uvozila medicinski materijal, posebice testove za koronu, što je zasmetalo onima koji su počeli gubiti tržišnu utakmicu. I to toliko da je zahvaljujući  rijetko viđenom površnom serijalu, nazivanom čak „istraživačkim novinarstvom“, plasirao u brojne medije tvrdnju da je tvrtka testove počela „krivotvoriti u Turskoj i prepakiravati u Varaždinu!?

Međutim, ima li išta o krivotvorenju „svega osim štapića“ danas, osam mjeseci nakon početka pomno osmišljene medijske diskreditacije Buryena,  koja je pokrenula i istragu? Nema, niti će biti jer a tržište su stalno plasirani originalni, kineski testovi, ali su pri kraj korone - zbog otkazivanja narudžbi jednog dijela europskog tržišta - ubacivane u kutije upute tiskane kraj Varaždina na jezicima drugog dijela tržišta, i samo zato je mijenjan tek vanjski, papirnati omot, dok unutarnji, plastičan s testom, nije oštećen! A kad bi zamjena uputa i kutije bila (težak) kriminal, bi li itko normalan za to angažirao studente, koji su za svoj posao uredno angažirani i plaćeni putem studentskog servisa!? 

Uostalom, prije nego što je ušao u aktivnu politiku, Habijan je godinama radio u Odvjetničkom društvu Uskoković i partneri, čiji članovi, osim odvjetničkim poslom, vode niz poduzeća, od drvne i medijske do turističke i farmaceutske industrije, točnije Medike, najvećeg veletrgovca lijekovma u nas. Prvi čovjek ovog društva, dubrovačko-varaždinski odvjetnik Oleg Uskoković, donedavno je bio i dioničar Atlantske plovidbe, ali je prodao dionice tvrtke u kojoj je kapetan bio njegov otac te je jače krenuo s ulaganjima u medije zajedno s partnerima.

Ima li se na umu odvjetničko-poslovni sustav iz kojeg je došao, koji je sigurno među vodećima takve vrste u nas, ako ne i vodeći, postaje jasnije koliko su opravdana sumnje u Habijanovu povezanost s Buryenom te utemeljene tvrdnje oporbe o „nestručnosti“ ili navodi o tome da „HDZ nema nikog u kadrovskom bazenu“, pogotovo kada se usporedi tko je sve (bio) ministar.

DSC_5791.JPG

Međutim, osim stručnosti na području prava, osobito trgovačkog, Habijan već ima solidno političko iskustvo, koje je za ministarsku poziciju isto tako bitno, a u nas možda i važnije od (formalnog) obrazovanja i znanja. Da nije tako, zar bi došlo do brzopotezne smjene savjetnika Jurice Lovrinčevića, koji je za sobom povukao ministra Davora Filipovića, budući je ovaj profesor s američkom naobrazbom postao, svjesno ili ne, akter lobističkih, osvetničkih i drugih „igara“ svog suradnika i njegovih današnjih suparnika, a nekada poslovnih partnera, „igara“ koje će još trebati rasvijetliti jer daleko veći skandal od savjetnikovog izvlačenja novca od oglašavanja jest stvaranje medijskih „platformi“ za (privatna) razračunavanja, i to javnim novcem, odnosno oglašavanjem državnih fondova i poduzeća, što je očigledno postala praksa dijela političara, gospodarstvenika i „novinara“ ne samo jedne televizije.

A Habijanovo sada već solidno političko iskustvo počelo je prije desetak godine, kada je postavljen za povjerenika varaždinskog HDZ-a. Do tog ne bi sigurno došlo da se Anđelko Stričak, aktualni varaždinski župan i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, nije oštro suprotstavio Marijanu Kovačiću, predsjedniku varaždinskog HDZ-a, nekadašnjem donatoru Kukuriku koalicije, koji je ubrzo otišao s političke funkcije i tko otvorio prostor za izbor Habijana na čelo HDZ-a grada Varaždina.

Iako se očekivalo više, i to opravdano s obzirom na svježinu stavova kojima je „propuhao“ (lokalnu) političku scenu, Habijan na svojim prvim lokalnim izborima 2017., zauzima treću poziciju, iza SDP-ovog Alena Kišića te Ivana Čehoka. A kolika je bila ta svježina, možda najbolje govori njegov istup kao čelnika varaždinskog HDZ-a kada je 2016. javno pozvao Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, da podnese ostavku kao potpredsjednik Vlade jer Hrvatska i stranka ne mogu biti „talac jednog čovjeka“!

Takvo što nije viđeno ni u drugim strankama, a kamo li u HDZ-u, pa se očekivao njegov skori odlazak s političke scene, tim više što ga je tadašnji glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević prozvao da „ne prepoznaje odgovornost političkog trenutka“ te naglasio da očekuje njihovu ostavku. Do tog bi zacijelo i došlo da nije bio drukčijeg stava prvi čovjek HDZ-a Varaždinske županije, koji je tek rekao da će se o njegovoj sudbini, kao i Roberta Gotića, znati  više nakon što o ponuđenim mandatima raspravi varaždinski Gradski odbor stranke.

Tako, umjesto Habijana, odlazi na kraju Karamarko, a dolazi Plenković. Upravo zahvaljujući tome i drugim svojim kvalitetama,  čelnik varaždinskog HDZ-a, koji od 2017. do 2020. vodi varaždinsko Gradsko vijeće, dolazi 2020. na izbornu listu te ulazi u Hrvatski sabor zajedno s Anđelkom Stričakom, koji je nasumnjivo imao utjecaj na liste.

sabor_habijan_stricak_1.jpg

A sa saborske govornice, ali još više izvan nje,  Habijan hrabro, ali pristojno i odlučno, uvijek brani politiku stranke i Vlade, kada za to nalazi i ne nalazi argumente, što mu je zacijelo, uz sve ostalo, pomoglo kod izbora za kandidata za prvog ministra iz HDZ-a iz Varaždinske županije, nakon Marijana Mlinarića, liječnika koji je 90-ih vodio MUP.   

Ne napravi li neku grešku, upravo zbog političkog iskustva, ali i poslovne pozadine, Habijan bi mogao biti ministar gospodarstva znatno duže nego što je bila većina njegovih prethodnika, i to s rezultatima. To će zacijelo iznenaditi njegove sadašnje kritičare i mnoge druge, koji se već sada čude njegovoj predanosti privatnom i sportskom životu, a mogli bi se još i više je biti ministar znači i biti još više izložen kritici i javnosti nego zastupnik ….

IMG-20210204-WA0026.jpg