Mladenović: Uvjeti za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima su tragikomični

Varaždinske vijesti | 27.10.2021. u 13:29h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Denis Mladenović, čelnik MOST-a Varaždinske županije reagirao je na Javni poziv Grada Varaždina za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima.

>> JAVNI POZIV: Poduzetnički fond Grada Varaždina 2021.

- Čitajući Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima kroz mjeru poticaja "Poduzetnički fond Grada Varaždina 2021." primoran sam javno reagirati i apelirati na aktualnu gradsku vlast da hitno promjeni tražene uvjete Javnog poziva jer su tragikomični i diskutabilni. Naime, u Javnom pozivu navedeno je da „primatelji potpore iz projekta 'Poduzetnički fond Grada Varaždina' koji su ostvarili potpore u protekle tri godine ( 2018., 2019. ili 2020.) ne mogu sudjelovati u ovoj mjeri poticaja“, dok je isto izostavljeno, odnosno ne piše u Pravilniku o provedbi mjera poticaja „Poduzetnički fond Grada Varaždina 2021.“ - priopćio je Mladenović.

- Radi li se ovdje o grešci, propustu ili ciljanoj diskriminaciji poduzetnika i obrtnika s područja grada Varaždina, koji su primili potporu proteklih godina, potpuno je nejasno. U 2019. godini poduzetnicima i obrtnicima, njih 305, dodijeljeno je 2.887.000,00 kn, a u 2020. godini njih čak 889 podijelilo je ukupno čak 5.000.000,00 kn - navodi Mladenović.

- Ukoliko se gore navedeni ne mogu prijaviti i aplicirati za primitak sredstva, tko onda može? - pita Mladenović.

- Nadalje, dodijeljena sredstva mogu se isključivo iskoristiti za pokriće određenih troškova retroaktivno, za troškove nastale do dana prijave za dodjelu potpora, što je apsurd. Dakle, što s onim poduzetnicima i obrtnicima koji bi sredstva, ukoliko bi im se uopće dodijelila utrošila namjenski tek po njihovom primitku tj. isplati? Što ako netko od njih planira određeno ulaganje u narednih mjesec-dva? Neka čeka sljedeću godinu? - kaže Mladenović.

- Svi oni nepravedno nemaju mogućnost prijave i ne zadovoljavaju tražene uvjete što je nekorektno. I posljednje, uvjet da je potrebno prikazati pozitivno poslovanje u prethodnoj fiskalnoj godini, također je nepravedno - rekao je.

- Obzirom na trenutnu krizu i velik pad prihoda u raznim granama poduzetništva i obrtništva, nije u redu isključiti sve one koji su poslovali s gubitkom, (a neki od njih izvršili u međuvremenu i ulaganja u poslovanje) jer njih je nažalost, velika većina u gradu Varaždinu - istaknuo je Mladenović.