Ministrica Divjak ne želi sudjelovati u „igri moći“ sindikata u prosvjeti i Vlade, ali i dalje ostaje u njoj!?

vv | 19.11.2019. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

- Pozivam sindikate i premjera na dijalog i da pronađu kompromis te da stave djecu na prvo mjesto, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prvog dana općeg štrajka, koji bi treba potrajati, kako tvrde sindikati, sve dok ne postignu svoje ciljeve, koji više nisu veće plaće, već dostojanstvo što jasno govori da ne postoji prostor za kompromis i da su se sindikalne vođe pogubile.

Divjak je ukazala da kao ministrica mora brinuti jednako o 463 tisuće učenika i učiteljima.

- To nije moguće pomiriti. Sustav se nalazi u blokadi zbog igra moći između sindikata i Vlade. Ja u tome ne želim sudjelovati, zaključila je ministrica obrazovanja, ali nije dala jasan odgovor na upit hoće li dati ostavku, već  ponovila stav da to ne bi doprinijelo rješavanju situacije za koju traži rješenje.

Savjetnik ministrice Marko Košiček rekao je da su najugroženija skupina maturanti, ali da za sada nema nikakvih promjena za njih.

– Situacija je vrlo ozbiljna, treba razmišljati kako ćemo, svi moramo raditi na tome da godina prođe da se učenicima osigura kvalitetno obrazovanje, moramo raditi u interesu učenika, inače je svrha sustava ugrožena. Rješenje se treba naći u dijalogu između sindikata i premijera, moraju naći kvalitetan kompromis, rekla je Divjak, koja nije ni odgovorila na pitanje vidi li kompromis u manjem rastu koeficijenta za plaće, ali ipak dodala kako je njihova promjena nužna.

A da je Vlada nudila i povećanje koeficijenata, rekao je pomoćnik ministrice obrazovanja Stipe Mamić, gostujući na Hrvatskom radiju.

- Zaključili smo temeljni Kolektivni ugovor i granske KU u našem sektoru pa smo pregovarali čak i o koeficijentima, što se inače ne radi. Imali smo mirenje tijekom kojeg smo ponudili 2+2, odnosno 4 posto kumulativno kroz dodatak. Sindikati su to glatko odbili i nisu to dali na referendum. A to je ono što oni ustvari traže, rekao Mamić za Hrvatski radio.

U vezi navoda sindikata da plaće učitelja i nastavnika zaostaju za drugima, Mamić je rekao da javne službe imaju 180 tisuća zaposlenih od kojih se polovina odnosi na obrazovanje, 65 tisuća odnosi se na zdravstvo, a 25 tisuća je u sektoru socijale i kulture. Sektor državnih službi obuhvaća samo 23 tisuće zaposlenih u policiji, carini, vojski i ministarstva.

- Retorika sindikalnih čelnika o dostojanstvu u trenutku kad plaće rastu 20-ak posto nije logična. Prosječna plaća u RH je 6.500 kn, a u obrazovanju za VSS je 7.292. kuna, ukazao je Mamić, dodavši da u Hrvatskoj djeca imaju manju obveznu nastavu tjedno nego u Europi.

Najveća plaća ispaćena učitelju/nastavniku za rujan, kako donosi srednja.hr, iznosila je 11.035,27 kn neto, a dobio ju je nastavnik savjetnik, čiji je koeficijent složenosti poslova 1,614, dok je najmanja plaća isplaćena učitelju/nastavniku za rujan i iznosila je 5.251 kn neto, a dobio ju je nastavnik bez položenog stručnog ispita (čiji je koeficijent složenosti poslova 1,124)