Ministar Fuchs održao online sastanak s ravnateljima, testiranje od 14. veljače Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ministar Fuchs održao online sastanak s ravnateljima, testiranje od 14. veljače

IHR/Varaždinske vijesti | 4.2.2022. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

Testiranje učenika počet će u tjednu prije proljetnih praznika, odnosno od 14. do 18. veljače, ovisno o tome kad će koja škola dobiti testove.

Najavio je to ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je u petak, zajedno sa suradnicima održao online sastanak sa ravnateljima osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Ravnatelji su tako iz prve ruke doznali sve o projektu samotestiranja učenika, čija će provedba koštati 70 milijuna kuna, a kojem je cilj ukinuti nepotrebne samoizolacije za učenike i tako omogućiti da što više učenika nastavu prati uživo - u školskim klupama. 

Tko će se sve testirati?

- Primarni cilj i sama mjera je ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to na način da sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama. Sve ostalo, uključujući i redovito testiranje je samo epidemiološki uvjet da bi se mjera mogla provesti. Na taj način učenici osnovnih i srednjih škola postali bi jedina kategorija građana Hrvatske koji bi, bez obzira na cijepni status ili preboljenje, bili izuzeti od samoizolacije - pojasnili su nam jučer iz Ministarstva.

Idućeg tjedna, odnosno najkasnije do 11. veljače škole će dobiti upute o provedbi projekta, upute za roditelje te obrasce koje će popunjavati roditelji koji ne žele testirati svoju djecu.

S obzirom da je testiranje na dobrovoljnoj bazi, sankcije nisu predviđene, već će se obrasci popunjavati isključivo radi evidencije.

Također, važno je spomenuti kako učenici, oni koji se ne testiraju i oni koji će se testirati idu normalno u školu, no razlika je u tome da će učenici, koji se neće samotestirati, u slučaju kontakta sa zaraženom osobom morati u samoizolaciju. Također, testirat će se i oni učenici koji su nedavno preboljeli koronavirus. 

Projekt u tri faze

Što se tiče dinamike, plan je da se idući tjedan započne s distribucijom testova po školama putem civilne zaštite. Čim testovi stignu do škole, podijelit će se učenicima. Iako se preporučuje da se samotestiranje obavlja ponedjeljkom ili nedjeljom navečer, ako neka škola ne dobije testove do kraja idućeg tjedna – odmah nakon distribucije, prvi sljedeći dan počinje testiranje učenika.

Škole će prvo dobiti testove samo za jedan tjedan, što znači da će ravnatelji kada dobiju testove svakom učeniku podijeliti po jedan test. "Drugu turu" testova ravnatelji bi trebali dobiti tijekom proljetnih praznika te će ih podijeliti učenicima u ponedjeljak, kada se vrate u školske klupe.

Ovakav način testiranja, kako doznajemo, predviđen je samo prvih mjesec dana. Nakon toga bi se išlo ciljano s testiranjem, što znači da bi se provodilo u razredima u kojima se pojavila zaraza, dok daljnja faza ovisi o epidemiološkoj situaciji.