Ministar Božinović u Međimurju: Uvest ćemo reda u namjensko trošenje socijalnih pomoći Foto: Međimurska županija

Ministar Božinović u Međimurju: Uvest ćemo reda u namjensko trošenje socijalnih pomoći

Varaždinske vijesti | 25.11.2017. u 11:12h | Objavljeno u Aktualno

U službenom posjetu Međimurskoj županiji u petak je boravio ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović te je pritom održao radni sastanak sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem te ujedno pomoćnicom ministrice demografije, socijalne politike i mladih RH za provedbu socijalne politike, organizaciju i nadzor ustanova Majom Vučinić Knežević.

Kako je napomenuto, s ciljem unaprjeđenja socijalnih usluga i njihove transparentnosti i pravilnog trošenja, Međimurska županija sa svojim stručnim službama sudjeluje u izradi Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalnih naknada  od 2017. – 2020. koji podržava no svakako predlaže da se sustav socijalnih naknada preispita na način da on postane transparentan i održiv, da se naknade troše za onu mjeru za koju su i primljene te da se na taj način sustav i kontrolira. Socijalne naknade imaju svoju solidarnu funkciju pa je naglasak iz Međimurja da se poduzmu sve mjere kako bi se naknade svrhovito koristile.

medjimurje-ministar-bozinovic-1.JPG
 
Župan Posavec je predložio kontrolu trošenja zajamčene minimalne naknade ili pak uvođenje postupaka koji će biti usmjereni na namjensko trošenje, npr. vaučeri za hranu, plaćanje komunalija, obveze prema djeci ili slično.

- Nekontroliranim trošenjem novac se često puta koristi za još veće osiromašivanje obitelji, a smanjuje se i stanje sigurnost naših sugrađana na što moramo apelirati i moramo je dovesti na razinu kao što je bila - naglasio je Posavec ministru.

- Ova je točka već neko određeno vrijeme, a sasvim sigurno da će to biti tako i dalje, u vrhu prioriteta ove županije, da osmislimo najbolji model na način da budemo doista jedna sigurna županija i sredina zadovoljnih ljudi -rekao je Posavec i dodao da će se osim u izmjene Akcijskog plana uključiti i u izmjenu zakona o socijalnoj skrbi i kaznenog zakona.

- U tome očekujem i vidim da imam podršku i MUP-a, ravnateljstva policije i Ministarstva demografije, socijalne politike i mladih, naravno očekujemo i podršku Ministarstva pravosuđa, dogovorili smo konkretne mjere o kojima ćemo skoro, kada se sva ministarstva uključe svojim pisanim obrazloženjem i kada ćemo sjesti i napraviti na jednoj nacionalnoj razini jednu akcijsku grupu - rekao je Posavec i najavio novi posjet ministra već u siječnju 2018. godine.

medjimurje-ministar-bozinovic-2.JPG

- Za rješavanje ovih problema potreban je multidisciplinarni pristup svih resornih ministarstava, a naglasak sastanka stavljen je upravo na utvrđivanje mjera nadzora i sustava kontrole trošenja socijalnih naknada u svim resorima. Već smo ovakve radne sastanke održavali i zaključak je naše suradnje da problem romske nacionalne manjine, kao i problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ne može rješavati samo jedno ministarstvo, potrebna je jedna snažna međuresorna suradnja što ćemo svakako i učiniti. U Međimurskoj županiji postoji prostora da se puno toga učini i mi ćemo svakako nastojati prihvatiti prijedloge koji će nam doći iz Županije - objasnila je pomoćnica ministrice demografije, socijalne politike i mladih.

- Krajnji cilj je pomoći svakoj lokalnoj i regionalnoj zajednici i zato smo danas na Županiju došli s visokom dužnosnicom Ministarstva demografije, socijalne politike i mladih, nama je zajednička želja da u ove sljedeće obilaske Međimurske županije dođu i naše kolege, predstavnici iz drugih ministarstava, da se sustavno fokusiramo na određena područja gdje je moguće, nakon čega možemo u najkraćem roku očekivati određene rezultate - naglasio je ministar u Međimurju i dodao kako odličnu suradnju s Međimurskom županijom želi zaokružiti novim aktivnostima koje planira ministarstvo u godinama pred nama, s obzirom da i u Međimurju, pa i u drugim dijelovima Hrvatske, postoje mogućnosti da se organiziraju centri za obuku policajaca.

medjimurje-ministar-bozinovic-4.JPG