Ministar Beroš u obilasku bolnice, župan Čačić opet najavio strože mjere

Varaždinske vijesti | 14.11.2020. u 13:57h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je danas Opću bolnicu Varaždin te održao radni sastanak sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem i njegovim suradnicima te ravnateljem Opće bolnice Varaždin Nenadom Kudelićem. Zajedno su obišli i vojne šatore postavljene u krugu bolnice.

Tim se povodom ministar Beroš osvrnuo na stanje u zdravstvenom sustavu u Varaždinskoj županiji istaknuvši da je došao dati suport županijskom i lokalnom stožeru u odgovoru na ugrozu koja nam prijeti. Prema njegovim riječima situacija na sjeveru nije najoptimalnija i potpuno je jasno da se povećava pritisak na zdravstveni sustav, ali se ne trebaju zanemariti ni ostali pacijenti.

- U dnevnoj smo komunikaciji. Zahvaljujem na svemu što je dosad učinjeno, čitava Bolnica je promijenila cijeli koncept funkcioniranja samo da može odgovarati izazovima covid pozitivnih osoba, tu ne smijeno zaboraviti ni ostalu populaciju. Zato smo danas tu da razgovaramo o svim tim elementima, o potrebi zajedništva o potrebi promišljanja, šeranja kako kadrova tako i materijalno tehničke opreme ne samo među županijama već na nacionalnim nivuo. Jedino tako možemo stvoriti jedan adekvatni obrambeni sustav u borbi ove bolesti - rekao je Beroš i još jednom pozvao sve na odgovorno ponašanje te naglasio da danas još uvijek raspolažu dovoljnim rezervnim kapacitetima bilo u vidu kadra ili materijalno-tehničke opreme za dobar odgovor na ove izazove.

Javnosti se obratio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je najavio da će se ako će trebati poduzeti još strožije mjere.

- Ovo je regionalna bolnica, ima 50 posto pacijenata iz županije i 50 posto iz drugih županija. Covid oboljeli su samo iz naše županije i kada dođe do poremećaja to je onda slučaj od regionalnog značaja. Imamo brojeve koji su ovog trenutka najviši u EU. Znamo da to nije posljedica neodgovornog ponašanja građana ove županije, ali ni okolnih županija. Znamo da je mentalitet naših građana ovdje, prema propisima takav da se oni poštuju, poštuju se upute. Međutim, razina gospodarske aktivnosti, dinamika kretanja, klima cijeli je tu niz faktora koji je doveo do toga da smo na vrhu. Nadamo se da ćemo ići prema zaustavljanju, a obavjestili smo i ministra, a i svi smo toga svijesni, zatražit ćemo oštrije mjere jer nemamo drugog izlaza. Razumijemo probleme kada govorimo o ugostiteljstvu, ali tu ćemo biti prisiljeni tražiti još restriktivnije mjere u najmanju ruku pomaknuti zabranu rada ugostitelja sa 22 sata na 20 sati. Nadamo se da do toga neće doći - rekao je Čačić, dodajući da je pravi način kako da se to ne desi poštivanje preporuka stožera.

Ravntelj OB Varaždin Nenad Kudelić je rekao kako je Županija pravovremeno reagirala, opskrbila se respiratorima i potrebnom opremom te respiratore namijenjene našoj bolnici zbog potrebe posudila Međimurskoj županiji.

- Imamo teške bolesnike, svi redom su na kisiku, a 16 njih nalazi se na intenzivnom, a 15 na respiratoru, Takav veliki broj zahtjeva veliku reogranizaciju rada bolnice. Djelujemo u Marofu, Klenovniku, čak 90 djelatnika bolnice izbačeno je iz stroja zbog koronavirusa. Većina su medicinske sestre. U teškim uvjetima ne možemo funkcionirati sami i bitna je mobilizacija opreme i ljudstva koja se odvija putem Ministarstva zdravstva. Hvala ministru Berošu koji je napravio velike napore. Na posudbu su stigla tri respiratora i dodatna tri su kupljena, 5 je nabavljeno putem županijskih sredstava, dodatna 2 putem donacija. Raspolažemo s 25 respiratora sveukupno. Otvorili smo treću jedinicu intenzivnog liječenja, upravo iz te velike potrebe, potreban je poseban visoko educirani zdravstveni kadar. Prema tome, Ministarstvo zdravstva je mobiliziralo 10 sestara iz KBC-a Zagreb koje su došle jučer ovdje. Dakle, svi smo angažirani, radimo najbolje što znamo, dajemo maksimum i nadamo se uskoro najboljem – rekao je ravnatelj Nenad Kudelić.