Milanović: Usredotočiti se na sebe i svoje poslove, nema razloga da ne budemo uspješni, a velike priče pustimo velikima

vv | 24.10.2023. u 20:10h | Objavljeno u Aktualno

Ovo što su oni ovdje napravili i pokazali nam, rezultat je osobne ambicije, želje za uspjehom i neke vrsti sna, ali ne buncanja, već jednog vrlo strukturiranog sna, što zapravo govori da to i nije san, već stroga inženjerska java s vizijom, naglasio je predsjednik RH Zoran Milanović na svečanosti povodom otvorenja DC North, najvećeg i najmodernijeg podatkovnog centra u Hrvatskoj, koji je izgrađen u varaždinskom Brezju.

Predsjednik se osvrnuo na usporedbu DC North s Fort Knox-om zbog visoke razine sigurnosti novoizgrađenog objekta vrijednog 17 milijuna eura.

- Fort Knox je tajnovito, misteriozno mjesto u SAD-u. Uvijek smo sanjali što je tamo. Federalne rezerve. Gomila novca. No s obzirom da se sve pretvorilo u tiskaru bez jasnog pokrića, to ne bi trebalo izazivati fascinacije kod nas. Zlatne rezerve? Pitanje koliko su tamo. A Ima i većih na svijetu, ustvrdio je Milanović, dajući na znanje da tim, koji je razvio podatkovni centar, ima svoje ime na koje treba biti ponosan.

Za Varaždin, kako je naglasio, zadnjih 20 godina vežu ga lijepe uspomene, sjećanja na druženja sa stotine ljudi, koji postižu rezultate i idu naprijed, kao što pokazuje i podatkovni centar.

- U svijetu gdje bez ovakve vrste usluge se ne može živjeti. To je i stvar nacionalne sigurnosti, kontrole procesa, novca, računa, financija.. Bez toga se danas se ne može funkcionirati. U ovom poslu ćete uspjeti jer su margine takve i to je s poslovnog stajališta pametna stvar. Grad će imati koristi, ali i šire. A s obzirom na atmosferu  viđenu na filmu tijekom izgradnje, ako vam ne krene, alternativa vam je u pivovari . To vam iz rukava curi. Možete ovo Heinekenu prodati, poručio je u svom stilu Milanović, dodavši da se sjeća kada mu je gradonačelnik Bosilj s ushićenjem najavljivao otvaranje podatkovnog centra, nešto što nije navijački ili tome slično, očekujući da će od toga pasti sa stolca, a nije mu ni „cugu pozvao“.

Zahvalivši se na pozivu da sudjeluje svečanom otvaranju, čestitao je na velikom uspjehu u Varaždinu.

- Ovo je velika stvar za vas, sve koji ste sudjelovali, ali i kraj koji se razvoja i ima velike investicije. To pokazuje da u turbulentnom svijetu, kojim ne možemo upravljati a još manje kontrolirati, treba stvari prihvatiti kakve jesu. Treba shvatiti da se svijet mijenja, mijenja se svjetski poredak, stari odlazi, a novog još nema. I mi smo dio toga, a naš je utjecaj mali. Ako budemo svjesni svijeta i naših dosega u velikim projektima te  se usredotočimo na ovakve projekte koje su svijetu mali ali za nas veliki  - to će utjecati na kvalitetu životu i bit ćemo nam dobro. Velike priče pustimo velikima, a mi se trebamo usredotočiti na sebe i svoje poslove te nema razloga da ne budemo uspješni, poručio je Milanović.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je da ulaganja u Varaždinu, uz ovih 17 milijuna eura, prelaze 100 milijuna eura.

- U gospodarskoj zoni Brezje napravili smo cestu da bi mogli provesti ovakve projekte. Imamo parcela za još četiri investitora. Bude ih i više kada maknemo bale za što imamo pozitivne signale Vlade, najavio je Bosilj.