Milanović: "Hrvatsko pravosuđe ušlo je u mračno razdoblje jednopartijske kontrole" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Milanović: "Hrvatsko pravosuđe ušlo je u mračno razdoblje jednopartijske kontrole"

VV | 27.5.2024. u 15:20h | Objavljeno u Aktualno

- Republika Hrvatska ostala je danas bez još jedne neovisne institucije jer je vođenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske preuzeo Ivan Turudić koji je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskog i privrženost HDZ-u. Novi Glavni državni odvjetnik izabran je isključivom voljom Andreja Plenkovića i HDZ-a uz političku asistenciju nekolicine saborskih zastupnika bezuvjetno odanih HDZ-u, kako prije tako i sada - oglasio je predsjednik države Zoran Milanović.

Navodi kako je HDZ, preko "njihovog dečka" Ivana Turudića, preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom kaznenog progona u Republici Hrvatskoj, što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao neovisnog i samostalnog pravosudnog tijela.

- Osim što su DORH kao instituciju stavili pod partijsku kontrolu, Andrej Plenković i HDZ preuzeli su i kontrolu nad samim kaznenim postupcima jer su prethodno donijeli Lex AP koji ima za cilj ne samo spriječiti objavu informacija o istragama, nego i kazniti sve koji te informacije javno objave - poručio je Milanović i dodaje kako je cilj Lex AP-a je spriječiti javnu kontrolu nad radom institucija represivnog progona i time omogućiti Turudiću da samostalno, bez ikakvog nadzora, odlučuje koga će progoniti, a koga neće.

- Pa tako i njegove poruke koje je razmjenjivao s Josipom Rimac nikada ne bi postale javne jer bi onoga tko bi ih pustio u javnost progonio isti taj Turudić. Za HDZ i Turudića korupcija nije problem dok se o njoj javno ne govori. Hrvatsko pravosuđe ušlo je tako u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države. Nametanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika usprkos svim upozorenjima i informacijama koje dokazuju da se on kao predsjednik suda potajice nalazio i družio s čovjekom protiv kojega je na tom istom sudu pokrenuta istraga – čime se trajno diskvalificirao za tu dužnost – ne može i neće postati prihvatljiv i dopušten model vladanja u Hrvatskoj. Nema političke, profesionalne ili moralne zastare koja bi mogla saprati s Ivana Turudića takvo prljanje sudačke profesije i njegovu profesionalnu neetičnost. Dakle, ničim se neće moći opravdati njegovo imenovanje, kao što Andrej Plenković i HDZ i njihovi žetončići neće moći sa sebe skinuti biljeg zaštitnika kriminala i korupcije - poručio je u priopćenju te zaključio kako neovisne i samostalne institucije, uključujući DORH, oslobođene HDZ-ovog partijskog jarma, moraju biti imperativ političkog djelovanja sviju koji žele dobro Republici Hrvatskoj.

- Samovolja Andreja Plenkovića i HDZ-a, kojima je cilj ovladati cijelom državom, upozorava kako je danas još važnije braniti institucije hrvatske države - poručio je Milanović.