Mentalno zdravlje djece ozbiljno narušeno zbog pandemiije: što učiniti i kako im pomoći? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Mentalno zdravlje djece ozbiljno narušeno zbog pandemiije: što učiniti i kako im pomoći?

Eva Brlek, prof. reh. psihoterapeut | 26.4.2021. u 19:03h | Objavljeno u Aktualno

Od samog početka pandemije prošlo je više od godinu dana te upravo u tom periodu bilježimo porast i roditelja i djece kojima je potrebna podrška.

Iako smo svi očekivali kako će ona proći kroz nekoliko mjeseci, ipak se pokazalo da ćemo morati naučiti kako živjeti s njom, barem još neko vrijeme. Stanje uzrokovano pandemijom predstavlja veliki odmak od naše svakodnevice, neke osobe su se prilagodile i usuglasile s novonastalom realnošću, dok su neke više pogođene dugotrajnim stresnim situacijama, naravno, ovisno o individualnim karakteristikama svakoga od nas.
Kod djece i mladih se često javlja nesanica, poteškoće s prehranom, mokrenje u krevet, strahovi od mraka ili smrti, samoozljeđivanje, anksiozna i depresivna stanja ili pak porast agresivnih oblika ponašanja. Roditelji najčešće navode kako su primijetili drugačije ponašanje djeteta, povlačenje u sebe, slabiju komunikaciju, zabrinutost, odsustvo smijeha i zabave, popuštanje u školi… Sva ta ponašanja imaju svoju svrhu za dijete, no ukoliko ona dugo traju potrebno je potražiti što prije stručnu pomoć kako bi spriječili daljnje poteškoće. Važno je da razumijemo ponašanje kako bi ga mogli spriječiti ili razviti neke druge alternativne oblike ponašanja koji nam koriste. Tijekom psihoterapijskog procesa naglasak stavljamo na metode i tehnike koje pomažu osobi da bolje upozna sebe i samim time vrati ravnotežu u svoj život...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci