Međunarodni praznik rada: "Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi" Foto: VV arhiva / ilustracija

Međunarodni praznik rada: "Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi"

Varaždinske vijesti | 1.5.2023. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine.

Zamah industrijalizacije u 19. stoljeću obilježilo je bezdušno iskorištavanje radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški pokreti dogodili su se u zemlji koja je imala najbrže rastuću industriju – SAD-u.

Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane s tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Već od 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

I u Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine. Hrvatski radnici također su istaknuli zahtjeve u znaku tri osmice. Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1000 radnika naglašavali: "Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi".

Danas se Međunarodni praznik rada kao državni praznik obilježava 1. svibnja u više od 80 zemalja svijeta na različite načine, često organiziranjem prigodnih kulturno-umjetničkih programa, ali i prosvjedima kojima radnici upozoravaju na aktualne probleme koji se tiču poštivanja prava radnika, postizanja pravednijih uvjeta rada i te na sve ostalo što je potrebno postići kako bi radnici mogli dostojanstveno živjeti od svoga rada.

Međunarodni praznik rada i ove se godine slavi diljem Varaždinske županije. Donosimo pregled proslava:

>> Još ne znate gdje ćete na prvomajsko druženje? Proslave u Varaždinu, Trakošćanu, Novom Marofu...

Trendove na tržištu rada unatrag pola desetljeća, točnije u razdoblju od 2018. do 2022., povodom Praznika rada analizirao je Državni zavod za statistiku.

>> Istraživanje DZS-a: Koji su trendovi na tržištu rada u posljednjih pet godina?