Međunarodni dan žena: Borba za ravnopravnost još uvijek traje Foto: Wikipedia/ilustracija

Međunarodni dan žena: Borba za ravnopravnost još uvijek traje

I.D./Varaždinske vijesti | 8.3.2016. u 08:56h | Objavljeno u Aktualno

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan žena. Svake se godine 8. ožujka slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, iako su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale još 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice tada su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća.

Prosvjedi 8. ožujka nastavili su se i sljedećih godina, a najpoznatiji je bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Unatoč promjenama koje su u međuvremenu dovele do boljeg položaja žena u društvu, činjenica je da su žene još uvijek manje plaćene od muškaraca te su podzastupljene na rukovodećim pozicijama u gospodarstvu i politici. Među visokoobrazovanim građanima Hrvatske čak je 60 posto žena, no i dalje su izložene raznim oblicima diskriminacije prilikom zapošljavanja.

Najčešće se kao glavni problem u ostvarivanju ravnopravnosti spominje dvostruka opterećenost žena koje rade i istovremeno preuzimaju gotovo svu brigu o djeci i obitelji. Vrijedi pritom spomenuti da ravnopravnost ne znači izjednačavanje žena i muškaraca, već osiguravanje jednakih mogućnosti za ostvarivanje prava.

Više od 100 godina borbe protiv nejednakosti i nepravde te zalaganja za prava žena trebalo bi nas podsjetiti na pravi smisao Dana žena, kako se ne bi svodio samo na simbolično poklanjanje cvijeća i slatkiša.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci