Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić; NS - Reformisti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 25.11.2017. u 12:32h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u petak je u varaždinskoj palači Herzer održana tribina "Izaberi nenasilje", u organizaciji Interesnog odbora žena Varaždinske županije Narodne stranke – Reformisti.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama svake se godine obilježava 25. studenoga. Datum su odabrali Ujedinjeni narodi (UN) 1990. godine u znak sjećanja na sestre Patriju, Minervu i Mariju Teresu Mirabel, koje je 1960. u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Cilj ove tribine bio je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko.

- Jedino uz podršku svih članova društva u osudi i prijavljivanju nasilja možemo očekivati uspješno stvaranje okruženja u kojemu nema mjesta za nasilje i nasilnike - rekla je Valerija Paljak, predsjednica Interesnog odbora žena Reformista Varaždinske županije.

Tribina_Izaberimo_nenasilje_2.JPG

Na tribini su sudjelovali i predstavnica sigurne kuće Utočište Sv. Nikola, dipl.soc.rad. Ana Horvatić, i koordinator preventivnog programa "Živim život bez nasilja" Policijske uprave Varaždinske, Mario Medenjak.

Sudionici tribine zaključili su da je nužno da Hrvatska ratificira Istanbulsku konvenciju, konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama inasilja u obitelji, sastavljenoj 2011. u Istanbulu, kojom se nastoji unificirati nasilje nad ženama u Europi, njegovo kažnjavanje i, prije svega, cjeloviti tretman žrtava, te da se ona počne primjenjivati u Hrvatskoj.

Tribina_Izaberimo_nenasilje_1.JPG

Na tribini je prisustvovala i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenici župana Robert Vugrin i Tomislav Paljak, županijska vijećnica Vlasta Cindrić, gradski vijećnik Darko Detelj i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić–Horvat.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama jučer je obilježen i info-pultom na Franjevačkom trgu, gdje su se, među ostalima, okupili i predstavnici PU varaždinske i volonteri Tima za krizna stanja Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, kako bi javnost senzibilizirali o problemu nasilja nad ženama.

nasilje_nad_zenama_-_varazdin_-_1.JPG

nasilje_nad_zenama_-_varazdin_-_2.JPG

nasilje_nad_zenama_-_varazdin_-_3.JPG

nasilje_nad_zenama_-_varazdin_-_4.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci