Međimurski HDS: Ilčić će doprinijeti većoj toleranciji u hrvatskom društvu Foto: HDS

Međimurski HDS: Ilčić će doprinijeti većoj toleranciji u hrvatskom društvu

Varaždinske vijesti | 8.2.2017. u 10:05h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska demokršćanska stranka - Podružnica za Međimurje priopćenjem se osvrnula na reakcije nevladinih udruga nakon što je najavljeno imenovanje Ladislava Ilčića za savjetnika potpredsjednika Vlade RH Davora Ive Stiera.

Priopćenje koje potpisuje Franjo Cimerman, glavni tajnik međimurske podružnice HDS-a, prenosimo u cijelosti:

"U povodu imenovanja gosp. LADISLAVA ILČIĆA posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade RH gosp. Davora Stiera, javnim priopćenjem oglasilo se par nevladinih udruga protukršćanske provenijencije. U svojim priopćenjima, oni na prepoznatljiv, nekorektan način napadaju gosp. Ilčića i kršćanske vrijednosti koje on zastupa. Istovremeno, ove skupine se predstavljaju kao "glas javnosti" i izabrani proroci suvremenosti i tolerancije, a gosp. Ilčiću predbacuju čak i da su njegovi stavovi suprotni međunarodnim konvencijama.

Hrvatska demokršćanska stranka se ne protivi pravu ateističkih skupina da javno iznose svoja mišljenja, čak i o predstavnicima stranaka kršćanskog svjetonazora, jer promoviramo kulturu tolerancije i vjerskog pluralizma, pa tako i prava drugačijeg mišljenja pojedinaca i skupina koje ne pripadaju ni jednoj religiji. No, za priopćenje ovih udruga skrećemo pozornost na - promašenost apologetike kada se, kritizirajući kršćanska stajališta gosp. Ilčića, pozivaju na nesuglasje s međunarodnom konvencijom. Naime, upravo Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe 2036 potiče kršćanske slobode i kršćanima jamči, otvara široki prostor slobode, da u punoj mjeri zastupaju svoje stavove i sudjeluju u javnom životu, uživajući svoju vjersku slobodu mišljenja, slobodu vjeroispovijedi i svoje savjesti.

Gosp. Ladislav Ilčić se uvijek trudio iznositi programska opredjeljenja demokršćanske politike, koja se temelje na eklezijalnom nauku i vječnim vrijednostima, te smo uvjereni da će na dužnosti posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade doprinijeti dokidanju stereotipnih predrasuda protiv kršćana, kakve protežiraju prozvane nevladine udruge - i većoj toleranciji u hrvatskom društvu."

Označeno u