Kontra traži od premijera da zaustavi imenovanje Ilčića za savjetnika

V.V./n1info.com | 7.2.2017. u 14:42h | Objavljeno u Aktualno

Kontra i Ženska mreža Hrvatske traže od premijera Plenkovića da zaustavi imenovanje Ladislava Ilčića za savjetnika ministra Stiera jer, kako navode, svodi se na napade na prava žena i manjina i dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda, piše N1.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani, u povodu medijskih napisa o mogućem imenovanju Ladislava Ilčića za savjetnika ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera, izražavamo svoj prosvjed i zabrinutost za ljudska prava u RH.
Ladislav Ilčić svojim javnim istupima i djelovanjem zastupa isključivo stavove radikalnih vjernika i suprotstavlja se zaštiti ljudskih prava žena, lezbijki i gejeva i migranata.

Ladislav Ilčić javno proglašava međunarodnopravne dokumente UN-a i Europske unije koji se tiču rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena nepoželjnom “rodnom ideologijom”. Godinama se protivi suvremenom odgoju i obrazovanju temeljenom na znanstvenim postignućima i na pravima djece i mladih na objektivno i neideologizirano obrazovanje.

Javno djelovanje Ladislava Ilčića (inače glazbenika) svodi se na napade na prava žena i manjina i dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda. S obzirom na navedeno možemo samo zaključiti da imenovanje Ladislava Ilčića za savjetnika Vlade znači negiranje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova kao službene politike Vlade.

Podsjećamo još jednom da Vlada ima obvezu štiti ljudska prava svih građana i građanki bez obzira na rod, spolnu orijentaciju ili porijeklo. Republika Hrvatska potpisnica je međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava i mora ih provoditi.

Djelovanje Ladislava Ilčića u suprotnosti je s ustavnom vrednotom ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki RH. Takvi su stavovi suprotni i međunarodnim konvencijama kojih je Hrvatska obveznica provedbe, prije svega UN „Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena“ (CEDAW, 1979.) te Rezolucije Vijeća Evrope 1464 (2005) „Žene i religija u Evropi”.

Stoga tražimo od predsjednika Vlade da zaustavi ovo imenovanje i spriječi daljnje srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj", stoji u pismu koje potpisuju Sanja Juras za Lezbijsku grupu Kontra i Bojana Geno, Žensku mrežu Hrvatske."

Označeno u