Međimurje opet među europskim regijama s najboljom strategijom za strana ulaganja

vv | 16.3.2022. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

HEP će ići u izgradnju solarne elektrane Donja Dubrava na 17 hektara i snage 9,99 MW, vrijedne 58 milijuna kuna

Iako su zbog utjecaja pandemije strana izravna ulaganja (fDi) u Europi lani bila manja za 26,7 posto u odnosu na 2019. godinu, ipak su činila 46,6 posto stranih izravnih ulaganja u svijetu, dok su u azijsko-pacifičkom području iznosila 19,9 posto, a sjevernoameričkom 15,5 posto, pri čemu se najviše ulagalo u sektor obnovljivih izvora energije, električne mobilnosti i nekretninskom sektoru.

fDi Intelligence, specijalizirani servis Financial Timesa za promociji ulagačkih te rješenja za gospodarski razvoj, i ove je godine donio specijalno izvješće „Europski gradovi i regije budućnosti 2022./2023.“ u kojem su izdvojene najbolja europska ulagačka odredišta, odnosno gradove i regije. I to ovisno o njihovoj veličini te kategorijima po kojima ih je ocijenio, kao što su ekonomski potencija, poslovno okruženje, ljudski kapital i životni stil.

U kategoriji u kojoj su se ocjenjivale najbolje strategije za promicanje stranih izravnih ulaganja - gdje je Grad Ivanec ranijih godina bio na vodećem mjestu među malim europskim gradovima - ove se godine među malim europskim regijama iz Hrvatske našla Međimurska županija.

Međimurska županija nije se prvi put naša u ovom izboru. Naime, 2011. bila je među deset malih regija prema strategiji promicanja izravnih stranih ulaganja, 2018. strategiji privlačenja stranih investicija, a 2019. po stvaranju povoljnog poduzetničkog okruženja, efikasnost javne uprave te visoki stupanj korištenja sredstava iz europskih fondova. A ove se godine njezina strategije za promicanje stranih izravnih ulaganja ponovno  našla među najboljima, točnije dijeli šesto mjesto skupa s jednom španjolskom regijom. Koliko je to uspjeh, vidi se po tome što su na prvih pet mjesta regije iz Irske, Švicarske, Finske i UK, a iza Međimurja našle su se regije iz Srbije, Norveške i Austrije.

A što je tu dovelo Međimurje? Uz ulaganja u Prelogu i  još nekih sredina, koje imaju ulagače iz Švedske, SAD-a i Austrije, zadnjih godina počela su se izdvajati i ulaganja u poduzetničkoj zoni Poslovni park Međimurje, koja se razvije na području bivše vojarne u Čakovcu. Tu je, primjerice, slovenski LTH  izgradio novu tvornicu s 270 radnika čiji će se broj još povećavati. Osim toga, nakon ulaganja u infrastrukturu, proširio se i Tehnološko-inovacijski centar s tri poslovna inkubatora i 60 startupova, a tu je i Međimursko veleučilište s domom i restoranom, zatim Međimurska energetska agencija, Turistička zajednica i razvojno-edukacijski centar Metalska jezgra s najnovijim tehnologijama te REDEA, koja provodi 23 projekta ukupne vrijednosti 388 milijuna, a intenzivno radi i na projektima za NPOO.

I to nije sve.  Priprema se i značajno ulaganje u solarnu elektranu na međimurskom području.

- HEP će ići u izgradnju solarne elektrane Donja Dubrava na 17 hektara i snage 9,99 MW, vrijedne 58 milijuna kuna, koju će graditi Končar – najavljuje međimurski župan Matija Posavec.