Međimurje opet među europskim regijama s najboljom strategijom za strana ulaganja

vv | 16.3.2022. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

HEP će ići u izgradnju solarne elektrane Donja Dubrava na 17 hektara i snage 9,99 MW, vrijedne 58 milijuna kuna

Iako su zbog utjecaja pandemije strana izravna ulaganja (fDi) u Europi lani bila manja za 26,7 posto u odnosu na 2019. godinu, ipak su činila 46,6 posto stranih izravnih ulaganja u svijetu, dok su u azijsko-pacifičkom području iznosila 19,9 posto, a sjevernoameričkom 15,5 posto, pri čemu se najviše ulagalo u sektor obnovljivih izvora energije, električne mobilnosti i nekretninskom sektoru.

fDi Intelligence, specijalizirani servis Financial Timesa za promociji ulagačkih te rješenja za gospodarski razvoj, i ove je godine donio specijalno izvješće „Europski gradovi i regije budućnosti 2022./2023.“ u kojem su izdvojene najbolja europska ulagačka odredišta, odnosno gradove i regije. I to ovisno o njihovoj veličini te kategorijima po kojima ih je ocijenio, kao što su ekonomski potencija, poslovno okruženje, ljudski kapital i životni stil.

U kategoriji u kojoj su se ocjenjivale najbolje strategije za promicanje stranih izravnih ulaganja - gdje je Grad Ivanec ranijih godina bio na vodećem mjestu među malim europskim gradovima - ove se godine među malim europskim regijama iz Hrvatske našla Međimurska županija.

Međimurska županija nije se prvi put naša u ovom izboru. Naime, 2011. bila je među deset malih regija prema strategiji promicanja izravnih stranih ulaganja, 2018. strategiji privlačenja stranih investicija, a 2019. po stvaranju povoljnog poduzetničkog okruženja, efikasnost javne uprave te visoki stupanj korištenja sredstava iz europskih fondova. A ove se godine njezina strategije za promicanje stranih izravnih ulaganja ponovno  našla među najboljima, točnije dijeli šesto mjesto skupa s jednom španjolskom regijom. Koliko je to uspjeh, vidi se po tome što su na prvih pet mjesta regije iz Irske, Švicarske, Finske i UK, a iza Međimurja našle su se regije iz Srbije, Norveške i Austrije.

A što je tu dovelo Međimurje? Uz ulaganja u Prelogu i  još nekih sredina, koje imaju ulagače iz Švedske, SAD-a i Austrije, zadnjih godina počela su se izdvajati i ulaganja u poduzetničkoj zoni Poslovni park Međimurje, koja se razvije na području bivše vojarne u Čakovcu. Tu je, primjerice, slovenski LTH  izgradio novu tvornicu s 270 radnika čiji će se broj još povećavati. Osim toga, nakon ulaganja u infrastrukturu, proširio se i Tehnološko-inovacijski centar s tri poslovna inkubatora i 60 startupova, a tu je i Međimursko veleučilište s domom i restoranom, zatim Međimurska energetska agencija, Turistička zajednica i razvojno-edukacijski centar Metalska jezgra s najnovijim tehnologijama te REDEA, koja provodi 23 projekta ukupne vrijednosti 388 milijuna, a intenzivno radi i na projektima za NPOO.

I to nije sve.  Priprema se i značajno ulaganje u solarnu elektranu na međimurskom području.

- HEP će ići u izgradnju solarne elektrane Donja Dubrava na 17 hektara i snage 9,99 MW, vrijedne 58 milijuna kuna, koju će graditi Končar – najavljuje međimurski župan Matija Posavec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci