Medicinska škola poput male bolnice: u starom dijelu uredit će se operacijska sala, sobe i laboratoriji Foto: Varaždinska županija

Medicinska škola poput male bolnice: u starom dijelu uredit će se operacijska sala, sobe i laboratoriji

IHR/Varaždinske vijesti | 27.12.2019. u 11:58h | Objavljeno u Aktualno

Do 2022. godine Medicinska škola Varaždin postat će edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu. Varaždinskoj srednjoj školi, koja je već sada najbolja škola u Hrvatskoj u sektoru zdravstva odobreno je 29,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt rekonstrukcije i dogradnje Regionalnog centra inovativnih zdravstvenih tehnologija.  

Vrijednost projekta 80 milijuna kuna

- Medicinska škola u Varaždinu je već sada najbolja škola u Hrvatskoj u sektoru zdravstva, a u budućnosti će biti daleko najbolja ne samo u našoj državi, nego i u ovom dijelu Europe. Specifičnost ovoga projekta je u tome što je sada odobreno gotovo 30 milijuna kuna za „hardver“, a još više, 48,9 milijuna kuna će biti za opremu i dodatno obrazovanje kadrova – istaknuo je varaždinski župan Radimi Čačić na predstavljanju projekta u petak 27. prosinca u Medicinskoj školi Varaždin.

To je, inače prva faza velikog i značajnog projekta kojom će biti stvoriti prostorni uvjeti na temelju kojih će Medicinska škola postati referentni edukacijski centar iz područja medicine.  Ukupna vrijednost projekta uspostave Regionalnog centra inovativnih zdravstvenih tehnologija je 80 milijuna kuna, a očekuje se i odluka o financiranju same uspostave te opremanja budućeg centra. Dogradnja škole počet će nakon potisivanja ugovora i postupka javne nabave, a bude li sve provedeno bez poteškoća, Centar bi s radom trebao započeti 2022. godine.

Škola će rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti dvostruko više prostora nego što ga ima danas. Bit će dograđeno 2.323 kvadrata, pri čemu će postojeća zgrada škole biti pretvorena u malu oglednu bolnicu s bolesničkim sobama, operacijskom salom, laboratorijima i raznim drugim kabinetima i učionicama. U dograđenoj zgradi bit će smješteni prostori za potrebe fizikalne medicine i terapije, a dobivaju i dvoranu opremljenu za rad s djecom s neurosenzomotoričkim poteškoćama.  

IMG_20191227_120548.jpg

Medicinska škola Varaždin će kao Regionalni centar kompetentnosti imati cijeli niz inovativnih zdravstvenih programa, kakvih u Hrvatskoj danas nema.

- Programe smo izradili na temelju istraživanja tržišta rada i potreba poslodavaca te ćemo obrazovati kadrove za kojima bolnice imaju velike potrebe, kao što je, primjerice, hitan prijem, kirurška njega ili edukacija medicinskih sestara iz područja instrumentiranja, čega u operacijskim salama u Hrvatskoj i regiji uopće nema. U postojećoj zgradi učenike ćemo educirati u vrlo realnim uvjetima, u maloj bolnici sa svim ustrojnim jedinicama, a s njima će raditi nastavnici koji barataju najnovijim saznanjima iz područja medicine. Dograđeni prostor ćemo pak iskoristiti za smještaj opće-obrazovnih učionica, kao i za dio fizikalne medicine i rehabilitacije – rekla je ravnateljica Mirjana Grabar-Kruljac.

Posebnost će biti dvorana u kojoj će se moći tretirati djeca s neurosenzomotoričkim poteškoćama.

- Riječ je o ranjivoj skupini o kojoj se ne vodi toliko brige. Time ćemo dobiti dvije važne stvari, učenici će na licu mjesta, u realnim uvjetima moći vidjeti kakve ta djeca imaju poteškoće, a velike koristi imat će i roditelji. Ovaj projekt je cjelovita priča koja će pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite i edukaciji zdravstvenih djelatnika iz područja Hrvatske, kao i zapadne Europe – istaknula je ravnateljica.

Upiti iz Slovenije

Medicinska škola Varaždin jedina je škola u Hrvatskoj koja obrazuje učenike za sva zanimanja u sektoru zdravstvo, kao i za smjer Prirodoslovna gimnazija, a posljednjih godina sve je veći interes učenika iz Slovenije, koji bi se voljeli školovati ovdje.

- Neki dan sam razgovarala s ravnateljicom škole u Zavrču i nekoliko učenika, Slvoenaca, želi doći kod nas na školovanje. Mi već sada imamo dosta učenika s područja Cestice i okolice koji imaju dvojno državljanstvo, a ovim projektom to ćemo im omogućiti – rekla je Grabar-Kruljac.

medicinska_skola_varazdin_5.jpg