Martinčević: Ovaj proračun neupitan je pokušaj kupovine glasova i obmanjivanja naših građana u izbornoj godini

Varaždinske vijesti | 30.11.2023. u 12:42h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Narodne stranke - REFORMISTI Natalija Martinčević danas je u Saboru glasala protiv proračuna koji je predložila Vlada RH, navodi se u priopćenju za javnost Narodne stranke-Reformista, kojeg prenosimo u cijelosti:

Ovaj proračun neupitan je pokušaj kupovine glasova i obmanjivanja naših građana u izbornoj godini.
Planirani rast prihoda u 2024. iznosi 3 % a rast rashoda 11,2 % čime se predviđa čak dva i pol puta veći minus od ovogodišnjeg, a sve će to nakon izbora doći na naplatu našim građanima.

U borbi protiv inflacije naša je Vlada uz Slovačku druga najneuspješnija u EU zoni, a Hrvatska je u tim negativnim trendovima također i rekorder u porastu troškova kućanstva koji su za 2,5 puta veći od europskog prosjeka.
Tim politikama za trećinu se smanjila kupovna moć hrvatskih građana a čak dvije trećine umirovljenika dovedeni su na rub ili ispod ruba siromaštva.

Proračun koji je predložila HDZ-ova Vlada ne previđa niti jedan jedini strateški ili razvojni projekt kao niti jednu jedinu reformu. Niti reformu zdravstva koje je u potpunom kolapsu kao ni reformu pravosuđa u koje danas u Hrvatskoj povjerenje ima manje od 2 % građana. Moguće zato jer vladajućima upravo ova pravna kaljuža najbolje odgovara.

“I ovaj proračun nažalost je samo žalostan nastavak potpunog ignoriranja Sjevera Hrvatske od strane HDZ-a.
Ne predviđa se niti jedan strateški projekt, brza pruga Varaždin Zagreb potpuno je izbačena iz proračuna a koči se i velik projekt Sveučilišnog kampusa FOI koji ima svu spremnu dokumentaciju ali i dalje stoji.
No posebno je sramotno da se za sveučilište Sjever niti jedne godine ne može osigurati redovno i planirano financiranje kao za sva druga sveučilišta nego se izvode “žicanja” s amandmanima samo kako bi si HDZ-ovi zastupnici lažno pripisivali zasluge “ - istaknula je zastupnica Martinčević, a navodi se u priopćenju za medije Narodne stranke - Reformista.