Marlex Invest: Nemamo nikakvih dugova, podići ćemo tužbu zbog krivih informacija

MGA | 9.1.2023. u 16:07h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj ističe da se u Gradu dosad nije vodila briga o naplati potraživanja po osnovi komunalne naknade, komunalnog doprinosa i spomeničke rente pa su odlučili uvesti više reda.

Grad Varaždin pojačao je svoje aktivnosti u naplati svojih potraživanja temeljem komunalnog doprinosa, komunalne naknade i spomeničke rente. Gradonačelnik Neven Bosilj govorio je o tome na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, kazavši da se u Gradu dosad nije previše brinulo niti se bavilo naplatom potraživanja. Budući da dugovanja prelaze više milijuna kuna, unutar Upravnog odjela za financije ustrojili su zaseban odsjek za naplatu potraživanja.

- I ja sam se iznenadio što u Gradu nije nitko susutavno radio naplatu potraživanja, nitko se o tome nije brinuo. Zato smo sad u financijama napravili odsjek za naplatu potraživanja. Kad pogledate Stanoing u stečaju, to je prestrašno. Firma je u predstečaju od 2013. godine, a Gradu Varaždinu duguju 9 milijuna kuna. No nitko nije prijavio ta dugovanja prema Gradu i sad se to može objesiti mačku o rep - ustvrdio je Bosilj.

Povod za njegov istup bila je odluka o prodaji gradskog zemljišta dvjema tvrtkama jer se pri tome otvorilo pitanje neplaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Na sjednici je, naime, donesena odlluka o prodaji zemljišta u Koprivničkoj ulici najpovoljnijem ponuditelju tvrtki Marlex Pro za 5,6 milijuna kuna, dok je kupcu Elektro systems prodano zemljište u Gospodarskoj zoni Brezje za 1,15 milijuna kuna.

Gradska vijećnica platforme Budimo grad Ana Petrić na ovu je odluku imala primjedbu jer se tvrtka Marlex Invest, prema podacima za lipanj prošle godine, nalazila na listi dužnika Grada Varaždina za komunalni doprinos.

- Tvrtka Marlex Invest bila je drugi najveći dužnik po osnovi obveze za komunalni doprinos, zaključno s datumom 30. lipnja 2022. godine, s ukupnim dugom od oko 2,5 milijuna kuna, navela je vijećnica ističući da su Marlex Invest i Marlex Pro povezane tvrtke, s istim sjedištem i istim vlasnikom.

Stoga se pita kako Grad u tome ne vidi problem komentirajući da time na neki način Grad kreditira investitora prilikom kupnje gradskog zemljišta. Navela je i da će prema Gradskom vijeću uputiti inicijativu kao bi se u budućim postupcima javne nabave to pitanje dodatno uredilo. Pritom je spomenula primjer s državne razine gdje je propisano da prilikom osnivanja nove tvrtke osnivač mora donijeti potvrdu da sve tvrtke, u kojima ima najmanje 5% suvlasničkog udjela, nemaju dugovanja prema državi.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.