Malenica: "Siroti Grbin misli da ima Bidene u Varaždinu, a sve Trump do Trumpa" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Malenica: "Siroti Grbin misli da ima Bidene u Varaždinu, a sve Trump do Trumpa"

VV | 13.11.2020. u 19:39h | Objavljeno u Aktualno

- Moram reagirati na obmane i laži SDP-a, a koji se tiču "alternativnih činjenica" koje su iznesene na presici na kojoj se, ironično, priča o poštenju i transparentnosti. Iznosi se mogu provjeriti na stranicama Grada Varaždina koji poštujući transparentnost objavljuje sve proračunske dokumente, kao i dokumente sa sjednica Gradskih vijeća - oglasila se zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica na svojem Facebook profilu nakon današnje konferencije za novinare SDP-a na kojoj je predstvljen njihov kandidat za gradonačelnika.

Malenica tvrdi kako iznos koji spominje SDP za zgradu knjižnice nije točan.

- Zgrada koja je zaštićeno kulturno dobro kupljena je za 11.479.798 kuna kreditom na 10 godina i kamatom od 2.5%. Okvirni sporazum za radove potpisan je u srpnju 2019. godine na dvije godine na iznos za uređenje i adaptaciju radova 12.278.793,04 kune s uključenim PDV-om, od čega je Ministarstvo kulture do sada participiralo s 3.000.000 kuna.

Posebna javna nabava bila je raspisana za opremu i potpisan je ugovor s izvođačem na iznos 2.566.812,50 kuna s PDV-om. Većinski za radove i opremu je izvor kredit je s kamatom 1.75%. Jednostavna matematika nalaže, ne trebaš biti doktor za to, da je iznos uređenja i opreme 14.845.605,54 kuna s PDV-om minus 3.000.000 kuna od Ministarstva kulture = 11.845.605,54 kune, a s kupnjom kuće koja ulazi u imovinu Grada Varaždina 23.325.403,63 kune. Dakle, ni blizu 30 milijuna, čak i s uključenom vrijednosti imovine, ali ni s uključenim iznosom za projektnu dokumentaciju koji je iznosio 416.625 kuna od čega je knjižnica izdvojila 20.000 kuna, pa ni s kamatama, naknadama ne dolazimo ni blizu 30 milijuna kuna - objasnila je Malenica.

Što se tiče rokova, uređenje i adaptacija će biti gotovi za Dan grada Varaždina kako je i bilo medijski najavljivano, dakle više od šest mjeseci prije roka.

- Sramota je da ljudi koji žele voditi Grad Varaždin iznose ovakve lažne iznose i izjave ne poštujući tradiciju Grada Varaždina koji je konačno nakon više od 180 godina i prve ilirske čitaonice u Hrvatskoj riješio pitanje gradske knjižnice. Posebice nakon što su se iskazali s uloženih gotovo nula kuna u kulturnu infrastrukturu za vrijeme svoje vlasti, a čije posljedice se osjećaju još i danas - poručila je Malenica uz citat i komentar: "Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme." - Lincoln. Siroti Grbin koji misli da ima Bidene u Varaždinu, a sve Trump do Trumpa."

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci