Malenica o ružičastim kućicama: Treba dati priliku mladima, a sve što je novo izaziva prijepore...

MGA/VV | 21.5.2020. u 20:04h | Objavljeno u Aktualno

Na Trgu tradicijskih obrta nedavno su osvanule "ganz" nove kućice za obrtnike, a koje bi ovih dana trebale biti i ponovno otvorene.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica ovu je radosnu i šarenu vijest podijelila na svome Facebook profilu što je potom izazvalo lavinu komentara. I dok su nekima nove ružičaste kućice baš super, ima i onih kojima se jarka boja kućica nikako ne uklapa u staru gradsku jezgru, a zbog njihova kockasta oblika neki su pomislili da je riječ o limenim kontejnerima, iako su kućice zapravo drvene.

Natječaj za izradu idejnog projekta novih kućica i novog izgleda Trga raspisala je Turistička zajednica Grada Varaždina još tijekom 2018. godine, u suradnji s Društvom arhitekata Varaždin. 

Ocjenjivački je sud, među 11 pristiglih rješenja, odabrao idejni i izvedbeni projekt Internacionalnog arhitektonskog ureda KONNTRA sastavljen od arhitekata iz Slovenije, Makedonije i Hrvatske. 

Članovi Ocjenjivačkog suda su bili ovlaštena arhitektica Lea Pelivan, dipl.ing.arh. (ujedno predsjednica ocjenjivačkog suda) zajedno sa Jelenom Toth, direktoricom Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina, Sandrom Malenicom, zamjenicom gradonačelnika Grada Varaždina, Josipom Kovačem, dipl.ing.arh., iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Varaždinu i Markom Vitkovićem, dipl.ing.arh.

Nakon komentara na račun novih kućica, pitali smo zamjenicu gradonačelnika Sandru Malenicu, koja je ujedno bila i član Ocjenjivačkog suda, da nam obrazloži odluku suda tj. zašto je baš ovo rješenje odabrano kao najbolje.

- Dobro je da se planiranje javnih prostora radi u dogovoru s korisnicima, građanima i, ako je potrebno, prepusti arhitektonskim natječajima, no tu obično dolazi do toga da su neka rješenja ili preskupa ili neizvediva.

Kod odabira najboljeg za Trg tradicijskih obrta vodili smo se s više parametara, a najvažniji je bio da je trg izvediv, funkcionalan i estetski prihvatljiv unutar gradske jezgre te unutar financijskih gabarita.

Sve što je novo i malo drukčije od onoga na što smo navikli izaziva prijepore, ali potrebno je pružati priliku mladim ljudima i onima koji nisu opterećeni s istim stvarima s kojima smo i mi koji živimo u ovom gradu, nisu loše nove vizure.

Kućice su samo dio cijele nove priče o trgu, a potrebno ih je sagledati u kontekstu, a po meni njihov jednostavan oblik pruža priliku za isticanje onoga što je zaista bitno, a to je sadržaj i arhitektura trga.

Naime, iznutra su kućice "natur", tako da dok se postavi zelenilo na zidove, prigodna rasvjeta, posade nova drva i kućice zažive s korisnicima i prodavačima, najmanje će do izražaja dolaziti boja.

Ona će biti vidljiva samo kada trg neće biti korišten, a tada će prolaznicima dati motiv za slikanje, a sukladno "Instagram" društvu u kojem živimo. A roza boja se uklapa u naš grad s kojom i jesu ofarbane kuće u Varaždinu.

Tako da konceptualno, vizualno, estetski i financijski ovo je bilo najbolje rješenje, a sam oblik kućica nije bio zadan te zahvaljujem svima koji su sudjelovali u natječaju, a ponajviše korisnicima kućica koji su bili ključni za odabir ovog rješenja koji im omogućava bolju prezentaciju proizvoda, a time i bolju posjećenost i atraktivnost trga i Varaždina - kaže Malenica.