Ludbreg je najuspješniji grad sjeverne Hrvatske po ugovorenim EU sredstvima

Varaždinske vijesti | 1.7.2018. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Visoko prvo mjesto Grada Ludbrega po iznosu ugovorenih projekata, među svim gradovima i općinama Varaždinske županij odraz je aktivnosti gradske uprave Grada Ludbrega koja je u pripreme i prijave europskih projekata ušla intenzivnije tek 2013. godine, prepoznajući fondove EU kao važan izvor financiranja različitih programa i projekata.

Udruga gradova objavila je u povodu 5 godina članstva Hrvatske u EU, interaktivni pregled hrvatskih projekata sufinancirani sredstvima Europske unije, koji su ugovoreni u razdoblju od 2010. do 2018. godine. U bazi se nalazi 4.912 ugovorenih projekata koje provodi 3.020 subjekata iz privatnog, javnog i neprofitnog sektora.

Među jedinicama lokalne samouprave na sjeveru Hrvatske, uključujući tri županije, Ludbreg je opet grad koji je ugovorio najviše projekata u iznosu 6.642.337,00 Eura, više i od vlastite županije. To su projekti iza kojih stoji gradska uprava i koji će zajedno s projektima privatnog sektora u iznosu od 5.128.445,00 Eura i s projektima neprofitnih udruga s područja grada u iznosu od 1.535.110,00 Eura ukupno donijeti u Ludbreg 13.305.892,00 Eura investicija.

- Ovo je samo dokaz svega onog što sam govorio zadnjih nekoliko godina da je Ludbreg najbolji grad na sjeveru Hrvatske. Brojke pokazuju da gradska uprava radi odličan posao i da je lokomotiva promjena u koju su se aktivno uključili i gospodarstvenici, ali i civilni sektor. Svi zajedno činimo naš Ludbreg najboljim, a ja osobno sa svojim suradnicima mogu biti ponosan jer znam da na ove odlične brojke već sutra ćemo upisati nove projekte u vrijednostima još većim od ovih. Prava je šteta da smo ozbiljne pripreme počeli tek 2013. godine i da ranijih godina nismo iskoristili ništa od EU novca – istaknuo je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, ujedno i potpredsjednik Udruge hrvatskih gradova.

Kada se u obzir uzmu ukupno ugovorena sredstva po nositelju projekta, među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, grad Rijeka je prvi s ukupnim ugovorenim iznosom od 18,8 milijuna Eura, a Grad Ludbreg je na visokom 11. mjestu. Iako mali grad, s manje od 10.000 stanovnika, ovaj primjer pokazuje da su za uspjeh presudni ljudi i dobra energija, vođeni i usmjereni na najbolji način.

Kako navode u Udruzi gradova, ideja je „da se ova baza podataka koristi u obrazovne svrhe i da se temeljem tih podataka povedu argumentirane rasprave o upravljanju i korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova“. Ovo su konkretni i mjerljivi pokazatelji među gradovima i općinama koji pokazuju koliko su upravo jedice lokalne uprave važni pokretači razvoja svojih sredina ili pak s druge strane faktor usporavanja rasta svojih sredina. Građanima je ovo prilika da i sami provjere koliko su njihovi gradovi dobri i uspješni ili s druge strane neuspješni.

- Projekt Udruge gradova za svaku je pohvalu jer predstavlja kvalitetan prikaz hrvatskih EU projekata, lako pretraživu bazu po različitim kategorijama i mjesto za relevantne informacije o ovoj temi – istaknuo je Dubravko Bilić, potpredsjednik Udruge gradova koja okuplja 126 od 129 hrvatskih gradova.

Označeno u