Ludbreg je najuspješniji grad sjeverne Hrvatske po ugovorenim EU sredstvima

Varaždinske vijesti | 1.7.2018. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Visoko prvo mjesto Grada Ludbrega po iznosu ugovorenih projekata, među svim gradovima i općinama Varaždinske županij odraz je aktivnosti gradske uprave Grada Ludbrega koja je u pripreme i prijave europskih projekata ušla intenzivnije tek 2013. godine, prepoznajući fondove EU kao važan izvor financiranja različitih programa i projekata.

Udruga gradova objavila je u povodu 5 godina članstva Hrvatske u EU, interaktivni pregled hrvatskih projekata sufinancirani sredstvima Europske unije, koji su ugovoreni u razdoblju od 2010. do 2018. godine. U bazi se nalazi 4.912 ugovorenih projekata koje provodi 3.020 subjekata iz privatnog, javnog i neprofitnog sektora.

Među jedinicama lokalne samouprave na sjeveru Hrvatske, uključujući tri županije, Ludbreg je opet grad koji je ugovorio najviše projekata u iznosu 6.642.337,00 Eura, više i od vlastite županije. To su projekti iza kojih stoji gradska uprava i koji će zajedno s projektima privatnog sektora u iznosu od 5.128.445,00 Eura i s projektima neprofitnih udruga s područja grada u iznosu od 1.535.110,00 Eura ukupno donijeti u Ludbreg 13.305.892,00 Eura investicija.

- Ovo je samo dokaz svega onog što sam govorio zadnjih nekoliko godina da je Ludbreg najbolji grad na sjeveru Hrvatske. Brojke pokazuju da gradska uprava radi odličan posao i da je lokomotiva promjena u koju su se aktivno uključili i gospodarstvenici, ali i civilni sektor. Svi zajedno činimo naš Ludbreg najboljim, a ja osobno sa svojim suradnicima mogu biti ponosan jer znam da na ove odlične brojke već sutra ćemo upisati nove projekte u vrijednostima još većim od ovih. Prava je šteta da smo ozbiljne pripreme počeli tek 2013. godine i da ranijih godina nismo iskoristili ništa od EU novca – istaknuo je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, ujedno i potpredsjednik Udruge hrvatskih gradova.

Kada se u obzir uzmu ukupno ugovorena sredstva po nositelju projekta, među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, grad Rijeka je prvi s ukupnim ugovorenim iznosom od 18,8 milijuna Eura, a Grad Ludbreg je na visokom 11. mjestu. Iako mali grad, s manje od 10.000 stanovnika, ovaj primjer pokazuje da su za uspjeh presudni ljudi i dobra energija, vođeni i usmjereni na najbolji način.

Kako navode u Udruzi gradova, ideja je „da se ova baza podataka koristi u obrazovne svrhe i da se temeljem tih podataka povedu argumentirane rasprave o upravljanju i korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova“. Ovo su konkretni i mjerljivi pokazatelji među gradovima i općinama koji pokazuju koliko su upravo jedice lokalne uprave važni pokretači razvoja svojih sredina ili pak s druge strane faktor usporavanja rasta svojih sredina. Građanima je ovo prilika da i sami provjere koliko su njihovi gradovi dobri i uspješni ili s druge strane neuspješni.

- Projekt Udruge gradova za svaku je pohvalu jer predstavlja kvalitetan prikaz hrvatskih EU projekata, lako pretraživu bazu po različitim kategorijama i mjesto za relevantne informacije o ovoj temi – istaknuo je Dubravko Bilić, potpredsjednik Udruge gradova koja okuplja 126 od 129 hrvatskih gradova.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci