Ljekarna u Kolodvorskoj ulici jedina u Hrvatskoj koja se energetski obnavlja EU novcem Foto: Krešimir Đurić

Ljekarna u Kolodvorskoj ulici jedina u Hrvatskoj koja se energetski obnavlja EU novcem

Varaždinske vijesti | 22.8.2019. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

Ljekarna Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu će do kraja ove godine biti energetski obnovljena europskim novcem i vlastitim sredstvima.

Najavljeno je to na uvodnoj konferenciji projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Ljekarne Varaždinske županije na adresi Kolodvorska 18, Varaždin“, koja je održana 21. kolovoza u Županijskoj palači u Varaždinu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.531.219 kuna, odnosno 1.914.023,75 kuna s PDV-om, dok je vrijednost prihvatljivih troškova projekta 1.515.389 kuna. Bespovratna EU sredstva iznose 860.417,04 kuna ili 56 %. Projekt se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4. – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

ljekarna_uvodna_konferencija_5.JPG

- Ovo je jedan od 46 objekata u Varaždinskoj županiji koje energetski obnavljamo, no riječ o jedinoj ljekarni u cijeloj Hrvatskoj čiji osnivač je Županija, a koja se obnavlja europskim novcem. To služi na čast Ljekarni Varaždinske županije, koja će putem EU projekta i vlastitim sredstvima obnoviti najveću i najprofitabilniju ljekarnu u svojem sastavu. U sklopu ustanove danas radi 13 ljekarni, pri čemu smo tri u njihov sastav vratili prošle godine. Zahvaljujući tome, županijska ustanova je prihode povećala za 20 posto, a dobit za 100 posto, što je dalo mogućnost da vlastitim sredstvima sufinanciraju projekt energetske obnove. Još 13 ljekarni je dano u zakup, no mi ćemo sve s istekom ugovora vratiti u sastav naše županijske ustanove – istaknuo je župan Radimir Čačić.

ljekarna_uvodna_konferencija_4.JPG

Zgrada u Kolodvorskoj ulici, koja je površine gotovo 600 četvornih metara, izgrađena je prije 57 godina. Radove izvode domaće tvrtke izabrane u postupku javne nabave, Core upravljanje i Energo-S, a rok za dovršetak je prosinac ove godine.

- Glavni cilj projekta su uštede na potrošnji energenata. Zgrada će dobiti novu fasadu, zamijenjena će biti kompletna vanjska stolarija, postavljeno će biti 50-ak novih prozora i vrata. U rekonstrukciju idu sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i sustav rasvjete prostora te elektroinstalacija. Uštede toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će 52,21 % godišnje, uštede energije potrebne za hlađenje 53,52 % godišnje, a emisije CO2 bit će smanjene za 71,22 % - rekla je Zvezdana Petrović, ravnateljica Ljekarne Varaždinske županije.

ljekarna_uvodna_konferencija_3.JPG

Ljekarna u Kolodvorskoj ulici je središnja u Varaždinskoj županiji, organizira dežurstvo te građanima usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine.

Ravnateljica Petrović najavila je i da će tijekom održavanja Bučograda i Špancirfesta, od 23. kolovoza do 1. rujna, ljekarna Korzo raditi produženo od 7 do 21 sat.

ljekarna_uvodna_konferencija_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci