Lista HDZ-ovih kandidata za EU parlament bez ikoga iz Varaždinske županije!?

vv | 6.4.2019. u 03:09h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Za neke očekivana, za neke iznenađujuća pa i šokantna, lista je HDZ-ovih kandidata za EU parlament, objavljena u petak na kojoj nema predstavnika konzervativne struje, ali ni kandidata iz Varaždinske županije, dok Krapinsko-zagorska i Međimurska županija imaju kandidate.

Na njoj su Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i koordinator izrade stranačkog programa za izbore u EU parlament „Hrvatska za generacije“, slijedi zastupnica u EU parlamentu i bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica te saborski zastupnik Tomislav Sokol, a zatim Željana Zovko, još jedna zastupnica u EU parlamentu. Saborska zastupnica i bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak na petom je mjestu HDZ-ove liste s kojeg se, prema istraživanjima, sigurno ide u EU parlament, dok je neizvjesno hoće li to uspjeti saborskoj zastupnici Marijani Balić, koja je na šestom mjestu. Slijedi župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, zatim ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić.

Iako se govorilo da će među kandidatima biti ministrica Gabrijela Žalac, nje nema. Nema ni kandidata iz Varaždinske županije. Predsjedništvo i Županijski odbor HDZ-a za svog su kandidata najprije odabrali Brunu Hranića, vidovečkog načelnika i člana predsjedništva Europskog odbora regija. Iako je razmjerno bogato briselsko iskustvo, a i dosta je bio angažiran po EU pitanjima, Hranić se zahvalio na kandidaturi predsjedniku, koji ga je predložio. Zbog drugih političkih planova, kako navodi, a ne nikakvih pritisaka.

Nakon toga je županijski HDZ odabrao za kandidata i Zagrebu predložio Damira Habijana, predsjednika varaždinskog HDZ-a i predsjednika varaždinskoga  Gradskog vijeća. Prva zamisao je bila da on bude kandidat HDZ-a na sjeveru Hrvatske, ali to se pokazao previše nadobudnim jer se za Habijana nije uspjela osigurati potpora HDZ-a iz dviju susjednih županija, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, koje su istaknule svoje kandidate, i to uspješno.

Nasuprot tome, SDP ima po jednog kandidata iz sjevernih županija, među kojima je Barbara Antolić Vupora iz Varaždinske županije, a isto vrijedi za HNS koji je istaknuo Alena Leverića.