Liječnici specijalisti tražeći bolji život ne odlaze u inozemstvo, nego u Čakovec!? Foto: VV arhiva / ilustracija

Liječnici specijalisti tražeći bolji život ne odlaze u inozemstvo, nego u Čakovec!?

| 28.10.2019. u 19:40h | Objavljeno u Aktualno

Problematika odlazaka liječnika iz varaždinske Opće bolnice posljednjih se dana ponovno aktualizirala: četvero specijalista s Odjela za ortopediju i traumatologiju, od čega tri specijalista ortopedije i traumatologije te jedna specijalistica ortopedije koja se nalazi na užoj specijalizaciji iz dječje ortopedije, najavilo je svoj odlazak iz varaždinske bolnice, ali ne u inozemstvo, nego u čakovečku bolnicu!? Prema riječima ravnatelja bolnice dr. Nenada Kudelića, liječnici još nisu predali otkaze ugovora o radu ili zahtjeve za sporazumnim prestankom radnog odnosa, već se s njima samo razgovaralo.

Tko je kriv?

Kako se može čuti iz liječničkih krugova, razlog nezadovoljstvu nisu plaće, već preopterećenost i nedostatak ulaganja, na što već duže vrijeme, kako doznajemo, upozoravaju ravnatelja. S druge strane, i ravnatelj i Varaždinska županija, kao osnivač bolnice, krivnju za odlazak liječnika vide u aneksima ugovora koje je sa specijalizantima 2016. godine potpisala bivša ravnateljica bolnice dr. Sanja Zember, zbog čega je i smijenjena.

- Na Odjelu za ortopediju i traumatologiju zapošljavamo tri specijalista opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, uže specijalizacije traumatologije, jednog specijalistu opće kirurgije, uže specijalizacije traumatologije, tri specijalista ortopedije, četiri specijalista ortopedije i traumatologije, tri specijalizanta ortopedije i traumatologije, te jednog specijalista ortopedije na pola radnog vremena. Troje specijalista, koji su najavili odlazak, svoje su specijalizacije završili unatrag godine dana, zadnji 3. srpnja ove godine. Zahvaljujući sklopljenim aneksima Ugovora o specijalizacijama, oni mogu uz neznatnu nadoknadu, okvirno od 40.000 kuna, otići i prije ugovorenog razdoblja od pet godina nakon položenog specijalističkog ispita - kaže nam Kudelić i naglašava da bi liječnici ŽB Čakovec, u slučaju da žele otići prije ugovorenog razdoblja, trebali platiti okvirno 800.000 kuna.

Župan Radimir Čačić također je istaknuo ulogu izmjene Pravilnika o specijalističkom usavršavanju iz 2016. i aneksa ugovora.

- Ministar zdravstva u prošloj Vladi je, kao što je Ustavni sud naknadno presudio, prekoračio svoje ovlasti i Pravilnikom zatražio od bolnica da se za 20 puta smanji obveza povrata novca za specijalističko usavršavanje u trenutku kad je povećan odlazak liječnika u druge europske zemlje. Novac za specijalističko usavršavanje u OB Varaždin i drugim ustanovama plaćaju građani ove županije, i to oko milijun kuna po liječniku, a da ne spominjemo da smo svi mi platili i školovanje na samom fakultetu - rekao je župan Čačić.

Kako je dodao, 55 ravnatelja bolnica, svjesnih štete koje bi moglo nanijeti postupanje po protuzakonitom pravilniku, odbilo je po njemu postupiti, a samo njih osam, među njima i ravnateljica OB Varaždin, potpisali su anekse ugovora sa specijalizantima na štetu građana svojih županija.

- Dr. Zember je, po naputku svoje pomoćnice za pravna pitanja gospođe Cerjan i tadašnjeg člana Upravnog vijeća Bolnice gospodina Habijana, današnjeg odvjetnika gospođe Zember, to učinila unatoč izričitoj zabrani od strane tadašnjeg župana - napomenuo je župan.

Tužba za naknadu štete

- Ne treba biti posebno pametan da se zaključi da su liječnici OB Varaždin posebno zanimljivi za vrbovanje od strane drugih zdravstvenih ustanova jer je ovo jedina bolnica u regiji u kojoj je svojom neodgovornošću i nesposobnošću te protuzakonitim postupanjem - što je prvostupanjskom presudom utvrdio i sud - Bolnica dovedena u poziciju da pretrpi štetu od 50 mil. kuna, a dosadašnja šteta je već 19 mil. kuna - rekao je Čačić.

Najavio je moguće daljnje korake.

- Nakon pravomoćne presude u sporu u kojem dr. Zember pokušava osporiti pravni temelj razrješenja s mjesta ravnateljice, razmotrit će se i mogućnost tužbe protiv dr. Zember za naknadu štete, kao i odgovornosti pravnih konzultanata. Upravo to i jest razlog prilično burne reakcije navedenog trojca na iznošenje neupitnih činjenica - istaknuo je župan Čačić.

Što župan kaže o narušenim međuljudskim odnosima, kakvi su odnosi s bolnicom u Čakovcu, koliko je liječnika ove godine otišlo iz OB Varaždin te je li zbog toga ugrožen rad bolničkih odjela, pročitajte u novom broju varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci