Leverić: "Za energetsku obnovu zgrada osigurano 311 milijuna eura" Foto: HNS Varaždinske županije

Leverić: "Za energetsku obnovu zgrada osigurano 311 milijuna eura"

VV | 24.4.2019. u 21:14h | Objavljeno u Aktualno

Od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj, do sada je rezervirano 90 % sredstava što predstavlja odličan rezultat, izvijestili su iz županijskog HNS-a.
– Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja više od 1.300 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a obnovom je obuhvaćeno 16.000 kućanstava i 70.000 učenika i djece. Prosječna ušteda energije koje zgrade postižu je preko 60 % - rekao je u srijedu navečer u prostorijama VI. mjesnog odbora Banfica u Varaždinu predsjednik Županijske organizacije HNS-a Alen Leverić koji je okupljenima predstavio mogućnosti energetske obnove javnih, ali stambenih zgrada.
– Energetskom obnovom zgrade ostvaruju se uštede električne i toplinske energije, smanjuju se troškovi za energiju te se povećava ugodnost boravka i rada u zgradama – pojasnio je Leverić dodajući da je jako puno napravljeno upravo na području javnih, točnije objekata obrazovnih institucija.
– Do sredine ožujka 2019. godine potpisano je kroz sve programe preko 440 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada dječjih vrtića, područnih, osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,6 milijardi kuna dok je ukupan iznos bespovratnih sredstava osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj preko 775 milijuna kuna – rekao je i dodao da je jedan od ciljeva HNS-a bio, prilikom ulaska u Vladu RH, ostvariti reforme na području obrazovanja, ali i ostvariti što bolju iskorištenost EU sredstava.
– Na ovaj način tisuće naših škola, vrtića, fakulteta širom Hrvatske postala su mjesta ugodnog boravka – naglasio je Leverić.
Istaknuo je kako je ključnu ulogu u svemu imalo i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kojeg vodi potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.
Podsjetimo, od 2015. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kao Posredničko tijelo objavilo je ukupno četiri Poziva za energetsku obnovu zgrada za koje su prihvatljivi prijavitelji bile ustanove koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja. Dobar dio objekata koji je prošao ili prolazi energetsku obnovu je i na području Varaždinske županije za što su projekti napravljeni još za vrijeme kada je potpredsjednik Vlade Štromar bio župan.
– Projekti su tada pripremljeni, a unazad dvije godine otvoren je veliki broj natječaja preko kojih su osigurana sredstva za energetsku obnovu objekata – zaključio je Leverić te ponovio da je ukupno za energetsku obnovu javnih zgrada osigurano preko 211 milijuna eura dok je za energetsku obnovu predviđeno oko 100 milijuna eura.
– Nakon ovog slijedi novo razdoblje odnosno određivanje novih financijskih omotnica jer sredstva za energetsku obnovu u Europskoj uniji postoje. U sljedećem razdoblju treba svakako osigurati dodatna sredstva za energetsku obnovu svih sudionika od kućanstava, javnih, ali i gospodarskih objekata – rekao je Leverić i dodao kako će se za to zalagati.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci