Kudelić: Na zalihi imamo lijekova za sedam dana, ali daljnje obustave ne bi trebalo biti

| 1.4.2021. u 14:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

S porastom broja zaraženih koronovirusom, i u varaždinskoj Općoj bolnici raste broj pacijenata na respiratoru.

>> U Varaždinskoj županiji 61 novi slučaj zaraze koronavirusom, na respiratoru 11 osoba

- Operacijski program još uvijek provodimo u punom obimu, ali raste broj pacijenata na respiratoru. U Hrvatskoj je prije nekoliko dana na respiratoru bilo manje od stotinu, a jučer čak 144 pacijenta, što je gotovo 50-postotno povećanje. Slična situacija se događa i u našoj bolnici. Budući da pacijente na respiratoru zbrinjavaju anesteziolozi i anesteziološki tehničari, postoji realna mogućnost da će se od sljedećeg tjedna hladni program morati djelomice smanjivati, ali sve to ovisi o broju pacijenata koji će u datom trenutku biti na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja – rekao je ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić na današnjem predstavljanju projekta izgradnje i opremanja Centralnog operacijskog bloka.

- Stanje s osobljem je relativno dobro. Ako ga usporedimo sa stanjem kada je nama nedostajalo 165 djelatnika, bilo zbog pozitiviteta na Covid, bilo zbog samoizolacije, na današnji dan taj broj djelatnika je 13, što je bitno bolja situacija. Toj situaciji pridonosi i činjenica da je više od 450 djelatnika bolnice preboljelo Covid i da su još uvijek unutar onih šest mjeseci za koje smatramo da su zaštićeni, a da se velika većina ostalih djelatnika, koji nisu preboljeli Covid, usprkos određenim skepsama prema cijepljenju ipak cijepila, pa smatramo našu bolničku populaciju poprilično dobro zaštićenom - dodao je Kudelić.

Nakon što su pojedine veledrogerije, zbog dugovanja bolnica, prekinule opskrbu lijekova bolnicama, Kudelić je komentirao situaciju u OB Varaždin.

- Kao i većina ostalih bolnica u Hrvatskoj, doživjeli smo obustavu isporuke lijekova od dvije velike veledrogerije. Trenutno na zalihi imamo lijekova za idućih sedam dana, no neslužbeno smo jučer doznali da su sredstva osigurana i da daljnje obustave lijekova ne bi trebalo biti – rekao je Kudelić.

Župan Radimir Čačić kometirao je pak izjavu premijera Andreja Plenkovića da "veledrogerije mogu izdržati".

- Istina je, kao i uvijek, u sredini. Veledorgerije u svoju cijenu ugrađuju svijest i činjenicu kasnih plaćanja. Dakle, naplaćuju to debelo, iznosi su bitno viši nego što bi u normalnim tržišnim odnosima, s promptnim plaćanjima i s drugim načinima ugovaranja, mogli biti, ali to je logična posljedica ovakvih nesređenih odnosa. Rješenje je sasvim sigurno u tome da se bitno racionalizira zdravstveni sustav, na čemu nije učinjeno ništa ozbiljno. S druge strane, ne možemo osporiti činjenicu da usluge i lijekovi rastu eksponencijalno i da će plaćanja za zdravstvo, sasvim svejedno u kojoj formi, biti veća. Također, kad sredimo sustav, tada možemo dobiti i kvalitetne niže ponude od veledrogerija nego što ih danas imamo. U ovom mutežu i neredu svjedočimo ovakvim situacijama. Nema razloga da se ljutimo, ali ima razloga da nešto promijenimo - rekao je Čačić.

- To nije jednostavno ni za jednu Vladu, ali mislim da će se ova Vlada morati uhvatiti ukoštac s tim - zaključio je Čačić.

- Dodao bih da smo ovaj tjedan dobili četiri puta više cjepiva nego prošli tjedan, i to 4.200 doza. Ako stvari krenu u tom smjeru, to je dobra vijest - dodao je na Čačić.

A ima li razloga za uvođenje oštrijih epidemioloških mjera nego što su na nacionalnoj razini?

- Mi ovog trenutka nismo u tim ekstremima. Držimo se okvira nacionalnog stožera, a ako iskočimo, morat ćemo to tražiti. Što se tiče mjera na nacionalnoj razini, treći val nismo mogli izbjeći, pitanje je samo kako ćemo na njega reagirati. Nismo mogli izbjeći britanski soj, a i činjenica je da su se ljudi opustili. Vidjet ćemo što ćemo učiniti, ali ove mjere kojima svjedočimo u pojedinim županijama, a tiču se večernjeg zatvaranja ugostiteljskih objekata, zahtjeva za nošenjem maski na javnim površinama, online škole... su već više-manje "abeceda" i vjerojatno ćemo i mi ići u tom smjeru. Maske nisu potrebne ako čovjek šeće psa na Dravi i 500 metara uokolo nema nikoga, ali gdje dolazi do okupljanja, to je vrlo moguće - napomenuo je Čačić.