Kud s otpadom: Varaždinu najbliže odlagalište može primiti još 120.096 tona otpada

vv / danica.hr | 30.7.2020. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zakonito radi Piškornica-sanacijsko odlagalište, koje zbrinjava neopasni otpad na odlagalištu otpada Piškornica, Varaždinu najbliže odlagalište koje prima i "tuđi" komunalni otpad.

- Nalazi Državnog inspektorata, ovlaštenog sudskog vještaka te stručno mišljenje o zbijenosti otpada za odlagalište Piškornica od strane Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu potvrdili su kako je rad odlagališta u skladu sa zakonskim propisima, usvojenim projektima i pravilima struke, rekao je  Marijan Blažok, direktor Piškornice, koji je pozvao inspekciju nakon što je na račun poslovanja Piškornica – sanacijskog odlagališta niz optužbi iznio načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

- Državni inspektorat – inspekcija zaštite okoliša, obavio je 16. srpnja nadzor po službenoj dužnosti te je ustanovljeno da odlagalište provodi sve propisane mjere iz okolišne dozvole te da neregularnosti u postupanju na predmetnom odlagalištu ne postoje. Nadzor je  potvrdio i preostali kapacitet odlagališta na dan 31.12.2019. godine koji iznosi 120.096 tona. Državni inspektorat – vodopravna inspekcija obavila je nadzor 24.07.2020. godine i potvrdila da tvrtka u potpunosti provodi propisani monitoring procjednih, oborinskih, površinskih i podzemnih voda. Državni inspektorat u svojim nalazima nije imao niti jednu primjedbu na rad odlagališta. Nadalje, nalazi Geotehničkog fakulteta upućuju da odlagalište u svom radu postiže koeficijente zbijenosti otpada sukladno pravilima struke  i ne odstupa od znanstvenih i  stručnih radova koji se bave problematikom zbrinjavanja otpadom na odlagalištima sa sličnom ili istom tehnologijom. Dakle,  nastavno na uvjete iz  glavnog projekta odlagališta, nalazom sudskog vještaka koji se podudara sa stručnim mišljenjem Geotehničkog fakulteta, konstatirano je da nije bilo moguće u izmjerenom volumenu dodatno zbrinuti 40 000 tona otpada, čime je u potpunosti opovrgnut neutemeljen i proizvoljan navod načelnika Švegovića, rečeno je.

Na odlagalište Piškornica može još prihvatiti još 120.096 tona otpada,  a godišnje se odvozi oko 30.000 tona otpada, tako da bi postojeći neiskorišteni kapacitet mogao biti dostatan do 2024. godine, kada bi u Koprivničkom Ivancu, sukladno planovima, trebao proraditi Regionalni centar za gospodarenje otpadom za četiri županije, među kojim je i Varaždinska županija.

Upravo zbog tog projekta, kao i rada postojećeg odlagališta Piškornica, lome se koplja u Koprivnici, kao što zorno svjedoči osvrt „Što povezuje Peru Pripuza, Bandića, Jozinovića i portal Prigorski“ na Danica.hr.

- Postoje mediji i postoje novinari i urednici koji pomiču granice. Neki, poput kolega s Indexa, to već godinama čine nemilosrdno razotkrivajući sav politički, kriminalni i licemjerni ološ u javnom prostoru. Drugi, poput križevačkog portala Prigorski, također pomiču granice. No, oni to čine na vrlo originalan način. Oni su, recimo, uspjeli posve izbrisati ionako tanku granicu između medijskog marketinga i novinarske informacije. I čini se da su jako ponosni na to svoje postignuće, piše Robert Mihaljević, urednik Danice.hr.

Za njihova direktora i glavnog urednika Željka Piciga, kako navodi Mihaljević,  posve je normalno da udarni politički komentator portala Miroslav Mirković po tituli bude “voditelj marketinga i uredništva”, kao što je posve normalno da Mirković ima svoju privatnu firmu putem koje uzima novac za politički PR od općinskog načelnika pa onda o tom istom načelniku i općini smjerno i redovito piše na portalu na kojem je “voditelj marketinga i urednik”.

- Jer granica nema. Prigorski ih je uspio izbrisati. Koga, zaboga, briga što piše u Zakonu o medijima i Kodeksu časti Hrvatskog novinarskog društva. Marketing i mediji, pa to vam je zapravo sve isto. Onaj tko pošteno plati moći će za taj novac dobiti poštenu naklonost redakcije. I to je za kauboje i revolveraše iz Prigorskog jedini poslovni credo, navodi Mihaljević.

Ovo piše, kako dodaje, ne zato jer je Prigorski nešto posebno bitan u medijskom prostoru, već zato jer je "taj kaubojski portal postao društveno opasna pojava“.

-Ja to već godinama osjećam na vlastitoj koži, a bogme i mnogi drugi akteri javne scene. Oni pišu ogavne klevetničke tekstove, iznose ničim utemeljene optužbe i čine baš sve kako bi u svoje blato i glib uvaljali baš svakog tko nije po volji njihovim financijerima... Kad sam u kolumni u jednom tjedniku komentirao nemuštu politiku bivših HSS-ovih načelnika, isti ti načelnici na Prigorskom su dobili priliku osobno blatiti mene i taj tjednik. A kad smo ovih dana Danici objavili da urednik i marketinški mag Mirković ima čudne poslovne dealove s načelnikom Švegovićem, meta sam opet bio ja. Ovaj put sa suludom tezom i optužbom da sam, politički i financijski suportiran, srušio bivšeg direktora Piškornice Mladena Jozinovića, inače nevinašce jedno veliko. O čovjeku protiv kojeg je podignuta pravomoćna optužnica zbog sumnje u nezakonitu isplatu milijunskog bonusa i lažne fakultetske diplome, liku koji je uz suport sadašnjeg mentora Petra Pripuza na odlagalište Piškornicu dovezao stotine tisuća tona smeća iz cijele Hrvatske, Mirković na Picigovu portalu danas piše i ovo: “Bivša Uprava (Jozinović, op.a.) smijenjena je zbog navodnih malverzacija, ali ta priča daleko je od razrješenja jer u pravosudnim kuloarima kruži informacija kako od toga neće biti ništa i kako će slučaj pasti zbog nedostatka dokaza, ukazuje Mihaljević.

Dodaje da Picig, Mirković i Prigorski usput vode „žestoki rat protiv projekta regionalnog centra Piškornica objavljujući u valovima tekstove kojima sadašnju upravu optužuju za najgore moguće marifetluke, a pritom u zadnje vrijeme suptilno provlače tezu kako je bogec Jozinović, nevinaše mamino, pao zbog politike, da sadašnju upravu treba hitno smaknuti, a Piškornicu zaustaviti“.

-Piškornica, naime, uopće ne odgovara Pripuzovim poslovnim interesima. Ako se izgradi i profunkcionira, njegov uređaj za mehaničko-biološku obradu otpada u Varaždinu, famozni MBO, postaje posve nepotreban. A to je investicija vrijedna gotovo stotinu milijuna kuna. Zato je i gradonačelnik Ivan Čehok bio izašao s idejom da grad s partnerima otkupi MBO te da mu tako da pravo javnosti i Vladu natjera da ga ubaci u strategiju gospodarenja otpadom u državi...Ta sprega, kako se čini, na koncu nije polučila nikakav rezultat. Europa će uskoro doista dati mnogo novca za gradnju Piškornice pa bi Pripuzov MBO u Varaždinu mogao postati suvišno postrojenje za skupljanje hrđe i minusa na poslovnim računima. Nije da smo nešto sretni zbog gradnje velikog regionalnog smetišta nadomak Koprivnice, kao što nismo nimalo sretni što se smeće iz okolnih županija već godinama slijeva u Podravinu. Ali, to je danas žalosna činjenica, zaključuje Mihaljević, ocjenjujući da su kroz „Prigorski, Piciga i Mirkovića snažno su isprepleteni poslovno-medijski interesi vezani uz Piškornicu“.

Mihaljeviću je stigao i odgovor, naravno, na portalu Prigorski.

-Nije prvi put da Mihaljević uvredama i lažnim konstrukcijama napada kolege novinare. Naime lokalni su izbori blizu i do tada treba opravdati postojanje svog portala, kao i postojanje sebe svojim političkim mentorima... Jedina mutna stvar je novinarska karijera Roberta Mihaljevića (kao i njegovi zadnji tekstovi o Podravki i koprivničkom Domu za starije i nemoćne, op.a.), za kojeg se u političkim kuloarima neprestano priča kako se radi o provjerenom SDP-ovom novinaru, koji je za potrebe PR-a koprivničkom gradonačelniku Mišelu Jakšiću (nakon njegovog iznenadnog odlaska iz Podravskog lista, op.a.), pokrenuo portal Danica za koji neki smatraju da je Jakšićeva marketinška ispostava financirana od strane osoba bliskih SDP-u. Ta priča nije samo priča, već ima uporište i u činjenicama, kao i u poslovnim odnosima s Gradom Koprivnicom, ali i nekim gradskim tvrtkama, gdje nam na naše službene upite koprivnička Gradska uprava još nije dostavila ključne odgovore. Odgovor smo zatražili i od Mihaljevića koji isto nije želio odgovoriti. Naime, odlučili smo provjeriti koje je to ugovore i u kojem iznosu Grad Koprivnica prošle i ove godine sklopio s koprivničkim portalom Danica te ima li Danica poslovni odnos s gradskim tvrtkama. Zanimljivo bi bilo saznati i po čijoj preporuci Robert Mihaljević radi u Glasu Podravine, te Večernjaku..., navodi, uz ostalo, Prigorski.