KRUŽNA EKONOMIJA Odvajanje otpada direktno kod zakupaca na tržnici i izrada komposta

| 1.7.2020. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Na varaždinskoj Gradskoj tržnici danas je predstavljen pilot projekt koji će se provoditi na tržnici u sklopu programa transnacionalne suradnje „Interreg Središnja Europa" pod nazivom "Citycircle".

U sklopu projekta za sve zakupnike poslovnih prostora na tržnici osigurane su kante za razvrstavanje četiriju vrsta otpada (biootpad, staklo, plastika i papir).

Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN su nositelji projekta, a Gradska tržnica i gradska tvrtka Čistoća su partneri u projektu.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar kaže da je projekt dobar primjer kružne ekonomije jer će se prikupljeni bio-otpad koristiti u proizvodnji lješnjaka.

- Cilj projekta je i podizanje razine svijesti o razvrstavanju otpada. Tako ćemo smanjiti količine komunalnog otpada i povećati razvrstavanje. Osim toga, Gradska tržnica, kod zapadne zaobilaznice, na hektaru ograđenog prostora ima posađeno više od 300 lješnjaka. Od otpada, koji nastane i prikupi se na tržnici, napravit ćemo bio-kompost koji će služiti za prihranu lješnjaka i tako će se zatvoriti kružna ekonomija. Nadam se da ćemo na taj način uskoro imati benefite od projekta - rekao je Ciglar, a zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar ističe da je to još jedan korak u provođenju zelene ekonomije na području Grada Varaždina.

- Ovo je još jedan projekt koji provodi Razvojna agencija Sjever DAN. Imamo 83 zakupca na tržnici koji će dobiti posude za odvajanje otpada i time podižemo svijest zakupaca i građana da vide da se to isplati, a ujedno zatvaramo kružnu ekonomiju - ističe Avar, dok je direktor Razvojne agencije Sjever DAN Miljenko Ernoić detaljnije predstavio projekt "Citycircle".

- Riječ je o projektu koji je povučen iz Interrega, a u njemu sudjeluju gradovi koji su središta manjih regija. Osim Varaždina, tu su i gradovi iz Slovenije, Slovačke, Austrije i Italije. Oni će biti obuhvaćeni izradom strategija kružne ekonomije. Kako bi se pokazalo kako kružna ekonomija funkcionira u praksi, osmišljena je ova aktivnost u sklopu koje će se podijeliti kante na tržnici. Svatko će imati četiri kante, tvrtka Čistoća će mjeriti prikupljene količine, a od bio-otpada će se raditi bio-kompost koji će se koristiti u priozvodnji lješnjaka. Do kraja godine će biti razrađena i građanima predstavljena strategija upravljanja cirkularnom ekonomijom. Tako će Varaždin prvi u Hrvatskoj imati takvu strategiju i ona će biti podloga za izradu nacionalne i transnacionalne strategije prema kojoj bi se prilagodila i zakonska legislativa. Projekt je ukupno vrijedan više od dva milijuna eura, a Grad Varaždin je projektni partner s oko 180.000 eura, te isto toliko i Razvojna agencija - napominje Ernoić.

Franjo Rajner, iz tvrtke Čistoća, ističe da je odvajanje otpada uvijek najbolje na samome početku, tamo gdje on i nastaje.

- Sad je prilika da se odvajanje otpada uredi i na tržnici. Najveća kvaliteta sortiranja je kad se to napravi na početnoj točki. Zakupci su dosad donosili razdvojeni otpad na jedno mjesto, i to je bilo na njihovoj savjesnosti i educiranosti. Sada će se, uz ove kante, moći postići bolji rezultati u odvajanju otpada - smatra Rajner.