KRUŽNA EKONOMIJA Odvajanje otpada direktno kod zakupaca na tržnici i izrada komposta

| 1.7.2020. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Na varaždinskoj Gradskoj tržnici danas je predstavljen pilot projekt koji će se provoditi na tržnici u sklopu programa transnacionalne suradnje „Interreg Središnja Europa" pod nazivom "Citycircle".

U sklopu projekta za sve zakupnike poslovnih prostora na tržnici osigurane su kante za razvrstavanje četiriju vrsta otpada (biootpad, staklo, plastika i papir).

Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN su nositelji projekta, a Gradska tržnica i gradska tvrtka Čistoća su partneri u projektu.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar kaže da je projekt dobar primjer kružne ekonomije jer će se prikupljeni bio-otpad koristiti u proizvodnji lješnjaka.

- Cilj projekta je i podizanje razine svijesti o razvrstavanju otpada. Tako ćemo smanjiti količine komunalnog otpada i povećati razvrstavanje. Osim toga, Gradska tržnica, kod zapadne zaobilaznice, na hektaru ograđenog prostora ima posađeno više od 300 lješnjaka. Od otpada, koji nastane i prikupi se na tržnici, napravit ćemo bio-kompost koji će služiti za prihranu lješnjaka i tako će se zatvoriti kružna ekonomija. Nadam se da ćemo na taj način uskoro imati benefite od projekta - rekao je Ciglar, a zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar ističe da je to još jedan korak u provođenju zelene ekonomije na području Grada Varaždina.

- Ovo je još jedan projekt koji provodi Razvojna agencija Sjever DAN. Imamo 83 zakupca na tržnici koji će dobiti posude za odvajanje otpada i time podižemo svijest zakupaca i građana da vide da se to isplati, a ujedno zatvaramo kružnu ekonomiju - ističe Avar, dok je direktor Razvojne agencije Sjever DAN Miljenko Ernoić detaljnije predstavio projekt "Citycircle".

- Riječ je o projektu koji je povučen iz Interrega, a u njemu sudjeluju gradovi koji su središta manjih regija. Osim Varaždina, tu su i gradovi iz Slovenije, Slovačke, Austrije i Italije. Oni će biti obuhvaćeni izradom strategija kružne ekonomije. Kako bi se pokazalo kako kružna ekonomija funkcionira u praksi, osmišljena je ova aktivnost u sklopu koje će se podijeliti kante na tržnici. Svatko će imati četiri kante, tvrtka Čistoća će mjeriti prikupljene količine, a od bio-otpada će se raditi bio-kompost koji će se koristiti u priozvodnji lješnjaka. Do kraja godine će biti razrađena i građanima predstavljena strategija upravljanja cirkularnom ekonomijom. Tako će Varaždin prvi u Hrvatskoj imati takvu strategiju i ona će biti podloga za izradu nacionalne i transnacionalne strategije prema kojoj bi se prilagodila i zakonska legislativa. Projekt je ukupno vrijedan više od dva milijuna eura, a Grad Varaždin je projektni partner s oko 180.000 eura, te isto toliko i Razvojna agencija - napominje Ernoić.

Franjo Rajner, iz tvrtke Čistoća, ističe da je odvajanje otpada uvijek najbolje na samome početku, tamo gdje on i nastaje.

- Sad je prilika da se odvajanje otpada uredi i na tržnici. Najveća kvaliteta sortiranja je kad se to napravi na početnoj točki. Zakupci su dosad donosili razdvojeni otpad na jedno mjesto, i to je bilo na njihovoj savjesnosti i educiranosti. Sada će se, uz ove kante, moći postići bolji rezultati u odvajanju otpada - smatra Rajner.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci