Križanić: Što će nam silne milijarde uložene u praznim selima?

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.6.2019. u 12:08h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravljali su o prijedlogu Zakona o popisu poljoprivrede 2020. godine kojim će se osigurati provedba Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 18. srpnja 2018. o integriranoj statistici na razini poljoprivrednih gospodarstava.

Popis poljoprivrede opsežno je statističko istraživanje čiji je cilj dobivanje što preciznijih podataka o hrvatskoj poljoprivredi i utvrđivanje važnosti te djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo, a prijedlog je da se u RH provodi od 1. do 30. lipnja 2020. godine. Prikupljat će se podaci o korištenju poljoprivrednog zemljišta i zasijanih površina, o stoci i držanju životinja te gospodarenju stajskim gnojem, podaci vezani uz ruralni razvoj koji se provodi na pojedinačnim poljoprivrednim gospodarstvima te podaci o navodnjavanju, gospodarenju tlom i radnom snagom.

U raspravi je sudjelovao i saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Josip Križanić koji je istaknuo da donošenje ovog Zakona, kao i popis poljoprivrednih resursa, treba iskoristiti kao smjernice i osnovu u izradi strategije hrvatske poljoprivrede te se potruditi da se dobiveni podatci inkorporiraju u ZPP 2020.-2027., kao specifičnosti poljoprivrede RH unutar EU.

- Dobro je što napokon popisujemo postojeće stanje, resurse i inventuru. Važno je snimiti koje su nam potrebe u budućnosti, što treba subvencionirati. Nadalje, potrebno je i uskladiti dobivene rezultate s akcijskim planom koji se podudara s očekivanim vremenom rezultata popisa. Sve to mora biti podloga za pregovore za ZPP, kao i trošenje i težnja za samodostatnosti osnovnih poljoprivrednih proizvoda jer nam to nitko ne može zamjeriti niti osporiti - istaknuo je Križanić.

- Puno je važnije povlačiti i ispregovarati sredstva za izravno plaćanje u poljoprivredi i direktno poticanje nabave poljoprivredne mehanizacije farmi, opreme i stoke, nego silnih aglomeracija i kanalizacija koje nam gura EU. Što će nam silne milijarde uložene u aglomeraciju u praznim slavonskim selima. Oni su i do sada živjeli bez kanalizacije, ali bez kvalitetne mehanizacije i opreme te vrijednog stočnog genetskog materijala, kao i direktna plaćanja za zemljište i stoku u osjetljivim sektorima nema konkurentne hrvatske poljoprivrede naspram poljoprivrednicima iz EU koji svoje proizvode prodaju na istom tržištu pod istim uvjetima. Naravno da treba vrlo jasno reći da neke stvari treba poticati više, neke manje, a neke nikako - objasnio je Križanić.

Prema Križanićevim riječima, podaci o strukturi poljoprivrednih gospodarstava bit će usporedivi na razini EU i pružit će potrebnu statističku bazu znanja za planiranje, provedbu, nadzor, procjenu i reviziju povezanih politika, posebno ZPP-a.

- Već u ovom razdoblju oblikujemo ciljeve i smjernice za unaprjeđenje hrvatske poljoprivrede i ribarstva, povećanje konkurentnosti te stvaranja preduvjeta za održivi gospodarski i društveni razvoj svih krajeva RH. Temelj za izradu strategija čine sveobuhvatne dijagnostičke analize trošenja javnih sredstava u sektoru poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, kao i Popis poljoprivrede 2020 - kazao je Križanić.

Podaci potrebni za Popis prikupljat će se neposredno od OPG-ova i poslovnih subjekata i iz administrativnih izvora podataka, a popisom će biti obuhvaćena PG koja imaju više od 0,40 ha korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili manje od 0,40 ha korištene poljoprivredne površine, ali najmanje 0,1 ha voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, bilo koju površinu rasadnika, površine pod povrćem, sjemenskim usjevima i presadnicama, cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjene za tržište te sve pčelinje zajednice. Popisom neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 m².

- Ovaj je Zakon dobar, a podatke dobivene nakon provedbe propisa poljoprivrede nužno je inkorporirati u naredna dva dokumenta, dakle popis poljoprivrede kao preduvjet dugo očekivanoj strategiji poljoprivrede RH, a strategiju ugraditi kao specifičnosti poljoprivrede RH u Zakon o popisu poljoprivrede EU. Ovaj će zakon Klub HDZ-a podržati - zaključio je Josip Križanić.

Označeno u