Križanić: Pozivam župane da kroz kratke lance dostave pomognu lokalne poljoprivrednike i OPG-ove

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.3.2019. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U LifeClass Termama Sveti Martin ovog je vikenda održan 2. Bio GI Forum koji je okupio neka od najznačajnijih domaćih i svjetskih imena iz svijeta eko, bio i biodinamičke poljoprivrede. U sklopu Foruma održana je i panel diskusija pod nazivom „Bio potencijal hrvatskih regija“ na kojoj su sudjelovali potpredsjednik saborskog odbora za poljoprivredu dr. sc. Josip Križanić, pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, istarski župan Valter Flego te međimurski župan Matija Posavec.

Križanić je u sklopu panel rasprave još jednom ukazao, ali i pozvao župane, da pomognu proizvodnju lokalnih poljoprivrednih gospodarstva i OPG-ova kroz kratke lance dostave. Govoreći o zdravom načinu života i zdravoj prehrani kazao je kako ne vidi razloga da poljoprivredni proizvodi s ovog područja ne završe u našim obrazovnim i zdravstvenim ustanovama kojima su osnivači upravo županije.

– Pozivam i župana Matiju Posavca i istarskog Valtera Flegu, ali i župana Varaždinske županije Radimira Čačića, da kroz kratke lance dostave hrana koja se proizvode u ovom kraju završi u našim školama, bolnicama, ustanovama kojima su osnivači upravo županije. To je svježa i kvalitetna roba iz naših sredina. Mi na ovaj način možemo osigurati plasman robe naših poljoprivrednih proizvođača, a s druge strane u spomenutim ustanovama osigurati zdravu i kvalitetnu prehranu – pojasnio je Križanić pozivajući župane da prvi naprave taj iskorak u Hrvatskoj.

– Ukoliko je nužno i intervencijom osnivača trebamo dovesti proizvode s lokalne sredine u ustanove kojima su osnivači županije. To su proizvodi naših sumještana, susjeda, koji ovdje žive i pune lokalne proračune – zaključio je Križanić dodajući da je to efikasan i neposredan način da se pomaže zavičajna odnosno lokalna poljoprivredna proizvodnja.

Govoreći o temi biodinamičke poljoprivrede istaknuo je da je to još jedna dobra priča koja je krenula iz ovog kraja Hrvatske. No, naglasio je da Hrvatska prije svega treba postići samodostatnost u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji nakon čega se može jače krenuti prema područjima kao što su spomenuta biodinamička ili eko poljoprivredna proizvodnja.

Označeno u