Križanić podnio amandman: Vrtićima i školama osigurati zdravstveno kvalitetniju hranu Foto: VV arhiva

Križanić podnio amandman: Vrtićima i školama osigurati zdravstveno kvalitetniju hranu

V.M./Varaždinske vijesti | 8.12.2016. u 14:52h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić inicijator je amandmana HDZ-a na Zakon o javnoj nabavi koji bi javnim ustanovama, poput vrtića, škola, domova za starije i sl., trebao osigurati hranu veće zdravstvene kvalitete, a domaćim proizvođačima hrane i prehrambenih proizvoda lakši plasman svojih proizvoda.

Naime, namjera je spomenutim amandmanom, kojeg je inicirao Križanić, a predložio Klub zastupnika HDZ-a, da naručitelj, u javnoj nabavi gdje je predmet ponude nabava poljoprivrednih prehrambenih proizvoda i hrane, treba uzeti u obzir kriterije poput kvalitete prehrambenih proizvoda kao i standarde kvalitete za hranu utvrđene kroz nacionalne propise.

Jedan od važnijih kriterija, koji se navodi u amandmanu, je da je hrana održivo proizvedena i prerađena čime je stvorena hrana više vrijednosti u pogledu svježine ili manjeg opterećenja okoliša. Križanić je siguran da bi ovim amandmanom u naše vrtiće, škole, domove, studentske menze, stizala zdravstveno ispravna i kvalitetnija hrana čime bi svakako konkurentniji bili domaći proizvođači odnosno proizvođači iz okolice javnih ustanova koje objavljuju natječaj.

Križanić je u raspravi u Saboru istaknuo da je do sada jedini kriterij bio cijena.

Upravo je u ovim ustanovama, zbog eventualnog glavnog kriterija najniže cijene, mogućnost kontinuirane nabave hrane loše kvalitete, ali i upitne sigurnost, vrlo velika. Ravnatelji ustanova zbog pritiska cijene u dobroj vjeri kupuju najjeftiniju hranu računajući da je ona ekvivalent kvalitete i cijene, a u zdravstvenu ispravnost ne bi smjeli imati razloga niti posumnjati što nije uvijek tako – rekao je Križanić. Dodao je da su upravo posljednje afere ukazale na upitnost jeftine hrane u pogledu njene kvalitete i zdravstvene sigurnosti.

Također, Križanić se zalaže i za kriterij "kratkog lanca opskrbe" u javnoj nabavi. Riječ je o kratkom roku od proizvodnje hrane do dopreme ne dužem od 48 sati.

Zbog kratkoće vremena od proizvodnje do konzumacije gotovo bi se onemogućila kontaminacija i zdravstvena neispravnost hrane, a o lošijoj kvaliteti u ovom slučaju ne bi bilo niti govora – pojasnio je te dodao da bi u tom slučaju veliku priliku da plasiraju svoje kvalitetne proizvode imali upravo domaći proizvođači.

Ovakvim načinom bodovanja osigurali bi najviši mogući stupanj kvalitete i sigurnosti dobave hrane ustanovama i institucijama javnog sektora koji podliježu javnoj nabavi. Sigurno, a ništa manje važno je i to što bi primarnim proizvođačima osigurali siguran plasman roba u vlastitom okruženju – zaključio je saborski zastupnik u svom izlaganju u Hrvatskom saboru.

Da je ovaj amandman dobio pozornost Vlade govori i podatak da su ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavili prihvaćanje tog amandmana koji bi na taj način postao službeni prijedlog Vlade u sklopu konačnog prijedloga Zakona o javnoj nabavi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci