Ugovor su potpisali direktor tvrtke Gekom Oleg Antonić i župan Štromar Foto: Mario Šamec

Kreće izrada Master plana za projekt integriranog prijevoza

| 2.11.2015. u 13:19h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija kao nositelj, te Međimurska i Koprivničko-križevačka županija kao partneri, provode Projekt razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske.

Tri su županije Sporazum o partnerstvu potpisale 23. travnja 2014. godine, a danas, 2. studenoga u Županijskoj je palači održana početna konferencija projekta te je potpisan ugovor s izrađivačem Master plana, tvrtkom Gekom iz Zagreba. Naime, svrha izrade Master plana je izrada stručnih podloga neophodnih za uspostavu integriranog prijevoza putnika, zajedničke tarife i zajedničih voznih karata na području ovih županija.

Kako je istaknuto na konferenciji, Master plan će imati ulogu strategije prometnog razvoja regije te pružiti izravno strateško uporište za sve buduće prometne projekte, ubrzati pripremu prometnih projekata u obuhvatu Master plana i povećati vjerojatnost njihovog financiranja iz EU fondova.

- Svjesni smo problema sjevera Hrvatske u javnom prijevozu, kao i transportu roba i putnika, a posebno onih putnika koji idu na posao te srednjoškolaca, osnovnoškolaca i umirovljenika. Nismo zadovoljni brojem dnevnih linija i mogućnošću putovanja s jednog kraja županije na drugi, a nismo zadovoljni niti s cijenom. Želimo integrirati prijevoz autobusom i vlakom, želimo dvostruko veći broj linija nego sada i da taj transport bude što je moguće kraći. Putnici gube vrijeme u transportu, a mi želimo uštedjeti i financijski i vremenski - napomenuo je župan Varaždinske županije Predrag Štromar, dodavši kako se već 3,5 godine radi na tome da se osiguraju sredstva za izradu Master plana.

- Sama izrada ovog plana, prema kojem će se dalje raditi, trajat će oko godinu dana i tek tada ćemo rješavati stvarne probleme - od uređenja novih stajališta, uređenja željeznice, cesta, otvaranja nove tvrtke koja će se baviti prodajom karata, gdje će se jednom kartom moći voziti i autobusom i vlakom do željene destinacije. Želja nam je da barem za 30-40 posto pojeftinimo prijevoz – pojasnio je Štromar.

Cijena izrade Master plana iznosi 3.091.250 kuna s PDV-om, a trebao bi biti gotov do 30. rujna 2016. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.199.537,50 kuna, a sufinancira ga Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture s 85%, dok preostali dio sufinanciraju tri županije.

Na početnoj konferenciji važnost ovog projekta istaknuli su i međimurski župan Matija Posavec te koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal.

- Radi se o javnom interesu građana sjeverozapadne Hrvatske. Smatramo da ćemo ovim projektom doista podići kvalitetu života i napraviti veliki iskorak u gospodarskom smislu. Sjeverozapad Hrvatske ima čitav niz zajedničkih interesa te će u budućnosti sigurno biti još sličnih projekata - istaknuo je Pal.

- Interes Međimurske županije u ovom projektu je ogroman. U intermodalnom segmentu imamo veliki teretni promet preko naših graničnih prijelaza. Samo cesta Čakovec-Varaždin dnevno ima 17.000 vozila. U integriranom prijevozu nam je projekt važan, budući da imamo sufinanciran prijevoz učenika te je važna kombinacija autobusa i vlaka. Puno naših studenata studira i na području Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije pa nam je važan kvalitetan prometni sustav u ovoj regiji. Da ne govorim o tome što to znači za zaštitu okoliša, nastavak tradicije korištenja željeznice i racionalizaciju troškova - naglasio je ovom prilikom Matija Posavec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci