OBV Kreće izgradnja nove zgrade s objedinjenim hitnim prijemom, dnevnim bolnicama i jednodnevnom kirurgijom Foto: Krešimir Đurić; Varaždinska županija

OBV Kreće izgradnja nove zgrade s objedinjenim hitnim prijemom, dnevnim bolnicama i jednodnevnom kirurgijom

Varaždinske vijesti | 8.6.2020. u 11:27h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin počinje izgradnja nove zgrade u kojoj će se nalaziti objedinjeni hitni bolnički prijem, pet dnevnih bolnica i jednodnevna opća kirurgija.

U prisustvu župana Radimira Čačića, zamjenika župana Roberta Vugrina te pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubice Božić, ugovor o izgradnji novog objekta vrijedan 39,9 milijuna kuna u ponedjeljak, 8. lipnja, potpisao je ravnatelj Bolnice dr. Nenad Kudelić s direktorom tvrtke Sviting d.o.o. iz Novoga Marofa Goranom Sokačem te Valerijanom Žimbrekom, direktorom tvrtke B3 d.o.o. iz Varaždina. Zajednica ponuditelja je izabrana u objedinjenom postupku javne nabave kao najpovoljnija, a cijena radova je 5,2 milijuna kuna viša u odnosu na procijenjenu.

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_01.jpg

Novi objekt bit će jednokatnica površine 3.200 kvadrata i nalazit će se kod glavnog ulaza u bolnički krug, između zgrada Interne i Mikrobiologije. Rok za završetak izgradnje je 15 mjeseci. Ulaganje se financira bespovratnim EU novcem te novcem Varaždinske županije i Opće bolnice u sklopu dvaju EU projekata, a osim za izgradnju, sredstva su osigurana i za opremanje nove zgrade, pa je ukupno ulaganje vrijedno 75,1 milijuna kuna.

- Ovo je jedna od najvažnijih investicija u Opću bolnicu Varaždin i zdravstvo cijele županije, koja će biti realizirana točno 30 godina nakon što je izgrađena zgrada Interne kao zadnja u bolničkom krugu. Županija i Bolnica će u ukupnom ulaganju sudjelovati s 10,3 posto ili sa 7,8 milijuna kuna s obzirom da nam je Ministarstvo zdravstva, bivši ministar Kujundžić, smanjilo financiranje za 6 milijuna kuna. Ugovorili smo 64 milijuna kuna EU novca, a uz to još 3,5 milijuna bespovratnih kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje EU projekata. O objedinjenom hitnom prijemu govori se više od 10 godina, a mi smo ga uspjeli realizirati nakon što bivša županijska vlast u tome nije uspjela čak osam godina. Građani će sada dobiti učinkovitiju i kvalitetniju zdravstvenu skrb – istaknuo je župan Radimir Čačić.

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_04.jpg

U novom objektu s modernom medicinsko-tehničkom opremom unaprijedit će se zbrinjavanje hitnih pacijenata, osigurati bolji uvjeti rada za zaposlenike, a uz to će se racionalizirati poslovanje.

- Uspostavljen će biti objedinjeni hitni bolnički prijem za djelatnosti interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije. Svi pacijenti će se primati i obrađivati na jedinstvenom mjestu. Istovremeno, u novoj zgradi će se smjestiti i dnevne bolnice interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevna opća kirurgija. Dostupnost istovrsnih zdravstvenih usluga na jednom mjestu će omogućiti brže rješavanje liste čekanja i smanjiti broj dana hospitalizacije. Naime, opseg rada kroz dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju će se povećati, pa će to doprinijeti povećanju isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s ciljem smanjenja broja prijema na akutne bolničke odjele za najmanje 10 posto – naveo je ravnatelj bolnice dr. Kudelić.

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_05.jpg

Izgradnja novog objekta odvija se u sklopu dvaju projekata, „Projekta izgradnje dnevne bolnice / jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“ i projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“. Oba projekta financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava, vrijednost „Projekta izgradnje dnevne bolnice / jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“ je 49.962.500 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 49.781.250 kuna i financiraju se 100 posto EU sredstvima. Vrijednost projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“ prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava iznosi 19.954.875 kuna, iz EU fonda je osigurano je 14.000.000 kuna. Iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini dodijeljeno je 3.547.050 kuna, a ostatak osigurava Bolnica zajedno s Varaždinskom županijom.

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_06.jpg

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_07.jpg

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_08.jpg

Video sadržaj
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci