Korotaj: Konačno smo postali dio europske elite

| 9.12.2022. u 14:58h | Objavljeno u Aktualno

Nakon primanja Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013. godine, gotovo deset godina trebalo je za jaču integraciju:  Hrvatska će od 1. siječnja 2023. godine postati članica euro zone, a ulazimo i u Schengensko područje.

 -Mogu samo reći – konačno! Iskusit ćemo onu pravu Europu, bez granica, kakvu smo priželjkivali 30 godina, veli Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, koja ne svom području ima dva granična prijelaza.

Budući da graniče sa Slovenijom, život je isprepleten mnogim žiteljima. 

-Pogranična smo općina pa se osnutkom Republike Hrvatske suživot ljudi koji žive neposredno uz granicu dosta izmijenio i otežao. Sada, ulaskom u Schengen to se ponovno mijenja za ljude s jedne i druge strane, i to nabolje. Dosta naših sugrađana, gotovo trečina naše radne snage, radi u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, plaću primaju u eurima te će ovim putem izbjeći silne konverzije novaca koje su do sada radili – objašnjava Korotaj.

Često se postavlja pitanje što Hrvatskoj donosi gubljenje monetarne suverenosti uvođenjem eura i ulaskom u zonu slobodnog kretanja.

 -Hrvatska je ulaskom u Schengenski prostor i euro zonu postala jedna od 15 zemalja članica Europske unije koje su uz prethodno nabrojano i članice NATO-a. Ušli smo u elitu. Schengen i euro će značajno olakšati mobilnost građana i transport, lakšu i bržu razmjenu dobara, ubrzat će ekonomski rast i blagotvorno će djelovati na turizam – naglasio je Korotaj.