KOMENTAR Što policija (ni)je učinila u Varaždinskim Toplicama Foto: Krešimir Đurić

KOMENTAR Što policija (ni)je učinila u Varaždinskim Toplicama

| 8.11.2016. u 11:01h | Objavljeno u Aktualno

Je li policija u svakom trenutku ispravno postupala, odnosno poduzela sve nužno u vezi sinoćnjeg tragičnog događaja u Varaždinskim Toplicama gdje je uslijed namjerno izazvane eksplozije plina na licu mjesta stradao 53-godišnjak, a od posljedica ozljeđivanja kasnije je preminula 85-godišnjakinja, a dvije su osobe bile na liječenju, ali su puštene iz bolnice.

Iako još traje istraga koja će dati konačan odgovor o svim okolnostima ove tragedije, pa vjerojatno i nadležna tijela o postupcima policije, već sada se čini da se moglo, pa i trebalo drugačije.

Naime, žitelji Varaždinskih Toplica, osobito oni koji žive u Ulici braće Radić gdje je bila eksplozija, uvjereni su da je policija prije svega trebala žurno obavijestiti te evakuirati sve osobe koje su bile potencijalno ugrožene zbog prijetnje puštanja plinom koju su u Operativno komunikacijskom centru zaprimili u 16.43 sati, odnosno pola sata prije eksplozije.

Međutim, ne samo da svi susjedi nisu adekvatno obaviješteni, što najbolje svjedoče stradali, nego je pogibiji izložen još i policajac koji je izašao na intervenciju, bez osoba koje su, primjerice, specijalizirane za pregovore. Na sreću, policajac je izbjegao najgore, ali još je u bolnici s ozljedama.

No to nije sve. Posljedice tragedije mogle su, tvrde u Varaždinskim Toplicama, biti i teže da iz zgrade, koja je otišla u zrak, 15-ak minuta prije nije izašla susjedna obitelj, i to sasvim slučajno!?

Očigledno, kriznoj situaciji nije se pristupilo dovoljno oprezno, a čini se da se nije shvatilo ni dovoljno ozbiljno. Doduše, to ne vrijedi baš za cijelu situaciju jer su, primjerice, susjedi uljudno zamoljeni da prije razgovora s istražiteljima nikako ne razgovaraju s nazočnim novinarima koji su ubrzo došli na teren...