Kod vještačenja zemljišta u Jalkovcu uzeta – Miškulinina!?

| 16.4.2016. u 18:46h | Objavljeno u Aktualno

Ovaj vještački nalaz nema nikakve veze s kaznenim postupkom niti može na njega utjecati, osim što bi ozbiljno narušilo optužnicu USKOK-a u kojoj se navodi da je zamjenom zemljišta u Brezju i Jalkovcu za Grad Varaždin nastala šteta veća od 20 milijuna kuna, upozorava bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osvrćući se na nalaz i mišljenje o tržišnoj vrijednosti nekretnina koje su zamijenjene između T7 VIS-a i Grada Varaždina 2009. godine.

Ovo je vještačenje, kao što smo pisali, napravilo zagrebačko poduzeće Eter, ali ne u okviru kaznenog postupka koji se vodi na zagrebačkom Županijskom sudu protiv Čehoka i ostalih jer tu još nije ni izdan nalog za već četvrto građevinsko vještačenje, a kamoli da bi bilo gotovo. Eter je, naime, vještačenje napravio u sklopu postupka koji protiv Održivog razvoja (bivši T7 VIS) na varaždinskom Trgovačkom sudu vodi OD Petrić uime Grada Varaždina radi utvrđenja ništetnosti ugovora o zamjeni zemljišta i uspostave ranijeg zemljišno-knjižnog stanja.

Procjenu vrijednosti VIS-ovog zemljišta neposredno uz Zonu malog poduzetništva Jalkovec vještak je napravio uglavnom na temelju cijena iz kupoprodajnih ugovora za zemljišta u drugom, južnom dijelu Varaždina, i to kod Ul. Tomislava Miškulina, dakle stambenoj zoni. Iako vještak navodi da su tu 2008. zemljišta prodana po cijeni od 48 do 97 eura za kvadrat, kod izračuna vrijednosti 25.137 kvadrata zemljišta u Jalkovcu na kraju je uzeo 42 €/m2.Tako je dobio nešto više od milijun eura ili 7,6 milijuna kuna kao vrijednost zemljišta T7 VIS-a, dok je ono zamijenjeno po cijeni od 70 eura, što je ekvivalentno cijeni koju je Grad Varaždin 2008. platio za zemljište u Hrašćici (78 €/m2).

Kod Eterove procjene vrijednosti zemljišta u Brezju, čiji je kvadrat vrijedio 13 eura po ugovoru o zamjeni, uzeta je kupoprodajna cijena za zemljišta u Cehovskoj ulici koja su se prodavala 2005. i 2006. za 20 do 27 €/m2. Sukladno tome, vrijednost kvadrata u sjevernom dijelu zamijenjenog zemljišta, koja je u obuhvatu GUP-a, utvrđena je na 19 eura, odnosno 68 tisuća kvadrata procijenjeno je na 1,3 milijuna eura ili 9,5 milijuna kuna. Vrijednost preostalog, južnog dijela zamijenjenog zemljišta u Brezju od 80.058 kvadrata procijenjena na 480 tisuća eura ili 3,5 milijuna kuna jer je cijena kvadrata tu utvrđena na 6 eura.
Uz to, vještak je analizirao aktivnosti Grada Varaždina, kao što su parcelizacija i komunalno opremanje s izgradnjom prometnice, te je zaključio da su one povećale tržišnu vrijednost nekretnina u Jalkovcu za 370 tisuća kuna, odnosno za milijun u Brezju.

Zbog više dvojbi koje otvara, kao što je uzimanje vrijednosti nekretnine u Miškulininoj ulici kao referentne, pitanje je hoće li Eterovo vještačenje biti i zadnje, odnosno neće li biti osporeno.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci