Klub vijećnika HDZ-a: Zahvaljujući Vladi povećanje izvornih lokalnih proračuna Foto: HDZ

Klub vijećnika HDZ-a: Zahvaljujući Vladi povećanje izvornih lokalnih proračuna

Varaždinske vijesti | 25.4.2019. u 10:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Klub vijećnika HDZ-a u Skupštini Varaždinske županije podržati će godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prošlu godinu kao i izmjene te dopune financijskog plana jer su u tijeku mnogobrojne investicije, od energetskih obnova zdravstvenih ustanova, osnovnih i srednjih škola, obnove na ostalim županijskim objektima, zatim prijevoz učenika i srednjoškolaca, nabava udžbenika i drugo, a koje se provode kroz upravne odjele za prosvjetu, zdravstvo i gospodarstvo koje vode naši dužnosnici i prema svim rezultatima rade to vrlo uspješno. Istaknula je to na konferenciji za novinare u četvrtka vijećnica Martina Bistrović ističući kako je u izvješću o izvršenju proračuna Varaždinske županije vidljiv porast izvornog prihoda tj. poreza na dohodak, za 32 posto u odnosu na prethodnu godinu, točnije za 19,8 milijuna kuna.

- Porez na dohodak i županijski porezi čine 38 posto sredstava izvornog prihoda i primitaka. U 2018. godini bilježi se trend rasta poreza na dohodak što je izravan rezultat porezne reforme Vlade RH. Primjerice, povećanje proračuna u 2018. godini u odnosu na 2015. godinu, Varaždinske županije i svih 28 JLS-a je 59 posto. Uz ono Varaždinske županije od 34 posto, povećanja prihoda od poreza gradova i općina su od 4 posto Općine Gornji Kneginec do 484 posto Općine Donja Voća. Valja naglasiti kako je za 19 gradova i općina izvorni proračun porastao više nego dvostruko - pojasnila je Bistrović te naglasila kako su rezultati porezne reforme Vlade RH osigurale sredstva općinama, gradovima i županijama za više programa u obrazovanju, za EU projekte, za udruge, za mnoge druge projekte za što je uvijek nedostajalo sredstava.

Što se tiče Varaždinske županije Bistrović je istaknula da je zahvaljujući poreznoj reformi samo u 2018. godini ostvaren višak prihoda i primitaka u iznosu od 2 milijuna kuna, a da je trend rasta popraćen i u rebalansu za 2019. godinu, točnije 8,6 milijuna kuna.

- Što se tiče smanjenja rashoda od 1,7 milijuna kuna radi se o projektu razmjene udžbenika, a za školsku godinu 2019/2020 nabavu udžbenika za osnovnu školu preuzima Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Također su smanjena sredstva u iznosu od milijun kuna za ogrjev jer će podmirenje tih troškova osigurati Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - zaključila je Bistrović te ponovila da je da će Klub vijećnika HDZ-a podržati godišnji izvještaj i izmjene i dopune financijskog plana.

Predsjednica Klub-a vijećnika HDZ-a, Nadica Dreven Budinski, najavila je bezrezervnu podršku prijedlogu uporabe dvorca i Arboretuma Opeka koji je također na dnevnom redu današnje sjednice.

- Podržat ćemo ovaj prijedlog kojim će se omogućiti realizacija projekta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka. Projekt u dijelu infrastrukture odnosno rekonstrukcije, izgradnje i sanacije te opremanja financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u maksimalnom iznosu od 30 milijuna kuna. Projekt će imati mogućnost financiranja i iz Europskog socijalnog fonda, ali samo za dio opremanja, ostalo za programske sadržaje - najavila je Dreven Budinski.

Nadalje je pojasnila da, kako rekonstrukcija i sanacija dvorca te nužno opremanje zahtijevaju znatno veća financijska sredstva od mogućih 30 milijuna kuna, Klub vijećnika HDZ-a predlaže da se već sada pokrenu aktivnosti oko osiguranja potrebnih dodatnih financijskih sredstava kako bi se uspješno realizirao ovaj projekt. Klub HDZ-a svakako će podržati projekte energetske obnove objekata Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, zatim energetsku obnovu objekata Opće bolnice Varaždin, Dom za starije i nemoćne u Varaždinu te objekata Doma zdravlja Varaždinske županije.

- Riječ je o provođenju projekata energetske obnove koji stvaraju značajne uštede u potrošnji energenata, ali i te objekte čine puno ugodnijim za boravak, u slučaju Doma za starije i nemoćne, i za život. Ovim značajno unaprjeđujemo razinu zdravstvene usluge žiteljima naše županije, ali i svima ostalima koji dolaze i koriste usluge naših zdravstvenih ustanova. Projekt energetske obnove još je jedan važan projekt ove Vlade, a značajna sredstva za realizaciju osigurana su preko fondova Europske unije - zaključeno je na konferenciji za novinare Kluba HDZ-a Skupštine Varaždinske županije.