Kako to: Negoduju zbog troška od 1.900 kuna, a šute od troškovima od više stotina tisuća kuna!?

| 25.4.2019. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno

Ostao sam neugodno iznenađen kada sam pročitao članak o prosvjedu na stranicama Varaždinca. Još više sam ostao razočaran kada sam pročitao tiskano izdanje. Ispada da je za prosvjed ustvari odgovorno Sveučilište Sjever jer ono bi trebalo dati odgovor je li Avar uistinu prekoračio svoje ovlasti i da li je njegov dopis zadiranje u autonomiju sveučilišta, ali zato je Čehok spasio Mikca od progona. Ovo je uistinu za rubriku bez komentara...

Ovo je na napisao Ivan Obadić, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, osvrćući se na članak “Na prosvjed zbog povučene tužbe s troškom od 1.900 kuna i - dopisa?!”, nakon čega su si neki okupljeni oko FB skupine Varaždinsko smeće uistinu dali “oduška”. Naime, umjesto rasprave je li traženje objašnjenja u vezi (dis)kvalifikacija (dijela) zaposlenika i samog Sveučilišta Sjever uistinu zadiranje u autonomiju sveučilišta, iznijeli su ne samo čuđenja, nego i uvrede, i to prije svega na račun autora članka, ali i novinara općenito pa se postavlja pitanje što time žele postići, odnosno što će na kraju polučiti...

Tako je  Marijan Dominko ustvrdio „kaj se čudite, Varaždinec je gradsko - topolnjačka firma, a svaki "novinar"i "urednik" se boji ostati Kruhagladan“, što otvara pitanje u kakvom je to bio stanju uvaženi županijski vijećnik Živog Zida kada je napisao ovu umotvorinu.

- Nije da nas autor nije naviknuo na posvemašnju “objektivnost” svojim dugogodišnjim radom u lokalnim medijima. Žalosno je samo da nemaju muda na kraju teksta staviti “Napisao Ivan Čehok, potpisao XY” To bi barem bilo pošteno prema čitateljima, napisao je odvjetnik Hrvoje Petrić, koji je nadodao „I naravno - platili svi mi“, pri čemu nije objasnio na što točno misli, iako bi bilo to zanimljivo čuti od nekoga iz odvjetničkog okruženja čije su pravne usluge iz gradskog proračuna plaćene stotinama tisuća kuna, a danas negoduje zbog povučene tužbe s troškom manjim od 2.000 kn!?

Vedran Kalamiza piše da autor „zna koju stranu kruha bere već desetljećima. Na nadgrobnom spomeniku će mu biti epitaf "Napisali drugi", na što je Božidarka Hajrulovski dodala“upravo tako“.

- A kad završi na sudu onda su mu drugi krivi i optužuje novinare koji temeljem Zakona o medijima NISU ODGOVORNI za objavljene tekstove nego ON, urednik. Kak ne kužite veličinu autora: meni je pisano navel da je 40. najcitiraniji novinar u - Hrvatskoj! Nisam znala da ih tolko opće ima. Pa da je borac protiv korupcije u Saboru, sam se predlozil za člana Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije, ostale netko drugi predložil. Pa je onda član Rotary kluba, znači humanitarac i mecena - kaj bu nakon toga pitam se - bar gradonačelnik, navodi Božidarka Hajrulovski koja već četiri godine vodi spor u kojem urednika Varaždinskih vijesti Ivicu Kruhoberca tuži za klevetu zbog napisa u vezi njezinog dobro plaćenog rada i okolnosti "direktnog" zapošljavanja u propalom županijskom uredu za privlačenje investicija, koji je vodila u Münchenu gdje je i stanovala na javni trošak...

Denis Vlašić tvrdi da je „cenzura lokalnih medija je brutalna“, iako, nažalost, to baš ničim ne potkrepljuje.

-Ti ljudi ni ne kuže da sudjeluju u procesu radi kojeg budu u starosti živjeli sami, a djeca budu ih gledala s prezirom jer su bili direktni suradnici vladajućim kokošarima kojima su spustili gaće za lovu, navodi Vlašić, dok Vedran Kalamiza dodaje „sad vam bude berač kruha to prepisal, ako mu dozvole“.

Matija Mikac, međutim, ne dijeli baš ove stavove.

-Nije meni to uopće crno ili loše kak tu pišete. G. Kruhoberec mi je isti tekst poslao na "autorizaciju" i nisam imao nikakve primjedbe (osim ove koju tu spominjem u nastavku). Tko pročita dobiva više manje stvarni prikaz, jedino je višak zadnja sugestija o tome da bi Sveučilište trebalo dati odgovor... To držim da apsolutno nije bitno ni potrebno, već da bi Avar trebao poentirati. Budite realni, dobili ste poziv na prosvjed na naslovnici i krupni tekst, zaključuje Mikac.

Već sutra će se na varaždinskom Korzu vidjeti kakavu reakciju u javnosti će polučiti ovi komentari, odnosno komentatori. Kako bilo, zacijelo bi bilo više okupljenih kada bi se prosvjedovalo zbog bala koje su i dalje u Brezju, a ne povučene tužbe s troškom od 1.900 kuna te napada na autonomiju sveučilišta o kojoj samo Sveučilište Sjever nije reklo baš ni riječi...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci