Kako mogu dobiti propusnice poljoprivrednici iz Varaždinske županije? Foto: Ilustracija/Pixabay

Kako mogu dobiti propusnice poljoprivrednici iz Varaždinske županije?

VV | 26.3.2020. u 08:02h | Objavljeno u Aktualno

- Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koji je donio Stožer civilne zaštite RH dovodi se u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivredna proizvodnja se mora, bez obzira na pojavu pandemije korona virusa, odvijati svojim tijekom te je prije svega prioritet kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane odnosno kontinuitet obavljanja poljoprivrednih radova. Iz navedenih razloga od iznimne je važnosti mogućnost da poljoprivrednici imaju pristup svojim nasadima, usjevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju žive životinje - oglasili su se iz Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje propusnice će izdavati službenici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, s ciljem smanjenja nepotrebnog putovanja do stožera te izlaganja nepotrebnim socijalnim kontaktima. Službenici Ministarstva poljoprivrede uključit će se u rad lokalnih stožera civilne zaštite, kako bi se osiguralo nesmetano obavljanje svih potrebnih aktivnosti, ali uz poštivanje visokih mjera sigurnosti i predostrožnosti po pitanju sprečavanja širenja zaraze COVID-19 virusom.

- Dopusnice će se izdati posjednicima domaćih životinja koje su smještene u izdvojenim objektima izvan mjesta prebivališta posjednika, proizvođačima poljoprivrednih proizvoda i pčelarima. Kako bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do krajnjih potrošača, uključujući mljekomate, otkupne centre i slično, zbog zatvaranja tržnica neophodno je reorganizirati rad i omogućiti plasman domaće proizvodnje tako da domaća proizvedena roba ne propadne. Stoga će se propusnice izdavati i za nabavke svih vrsta repromaterijala (sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, goriva, maziva, rezervni dijelovi, alati, strojevi,… ), bez čega neće biti proizvodnje ove sezone - poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Zahtjevi se zaprimaju putem telefona ili e-maila te će se moći dobiti elektronskim putem ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede.

U Varaždinskoj županiji poljoprivrednici se mogu za izdavanje propusnica obratiti Mari Bogović na broj telefona 042/200-332 i 091/4882-768 ili putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.