JPP Što je sa sufinanciranjem rata za dogradnju škola? Foto: VV arhiva/Ilustracija

JPP Što je sa sufinanciranjem rata za dogradnju škola?

| 22.6.2018. u 17:25h | Objavljeno u Aktualno

I dok Varaždinska županija čeka nalaz i mišljenje financijsko-knjigovodstvenog vještaka u parničnom postupku, koji je na varaždinskom Trgovačkom sudu pokrenula protiv države za povrat novaca za škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a, Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija sudski će pravorijek doznati u srpnju.

Podsjetimo, sukladno Sporazumu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja iz 2013., Varaždinskoj županiji se iz državnog proračuna godišnje isplaćuje oko 15 milijuna kuna za sufinanciranje najamnina za 32 školska objekta izgrađena po modelu JPP-a.

Sufinanciranje JPP projekata iz državnog proračuna ukinuto je 2016. za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića zbog čega je, tadašnji župan Predrag Štromar podnio tužbu protiv Vlade RH. Tužbe su podnijeli i Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija, kojima država s iste osnove duguje više od 13 milijuna kuna, dok dug po JPP-u prema Varaždinskoj županiji trenutno iznosi više od 33,4 milijuna kuna.

Iz Varaždinske županije pojašnjavaju da su dosad podnijeli tri tužbe radi isplate dijela od 55 posto mjesečnih najamnina na ime sufinanciranja troškova najamnina za 32 školska objekta. Prva tužba podnijeta je u rujnu 2016. na iznos od 5.568.403 kuna za razdoblje od prosinca 2015. do travnja 2016., druga tužba lani u svibnju na iznos od 8.834.537 kuna za razdoblje od travnja do prosinca 2016., a treća u siječnju ove godine na iznos od 6.946.548 kuna za razdoblje od srpnja do lipnja 2017. Usto, u pripremi je i četvrta tužba na iznos od 6.997.660 kuna za razdoblje od srpnja do prosinca 2017.

- Po prve dvije tužbe održana su pripremna ročišta, u prvom predmetu krajem siječnja, a u drugom predmetu početkom veljače, nakon čega su ročišta za oba predmeta održana sredinom travnja, kada je i određeno izvođenje dokaza financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem u cilju ispravnosti obračuna iznosa sufinanciranja tuženika. Vještaku je dodijeljen rok za izradu i dostavu nalaza i mišljenja od 30 dana, a što istječe polovicom lipnja - kažu u Varaždinskoj županiji.

Podsjećaju da su se u cilju postizanja dogovora i mirnog rješenja sporova lani u studenom susreli potpredsjednik Vlade Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i župan Radimir Čačić. Dogovoreno je da će se za dospjele obveze države postupci riješiti mirnim putem, odnosno zaključenjem nagodbe, temeljem koje bi uplate Županiji trebale biti izvršene u razumnom roku.

- Sukladno dogovoru, Varaždinska županija je svega četiri dana kasnije, 28. studenoga, uputila prijedlog teksta nagodbe ministrici i potpredsjedniku Vlade. Prema prijedlogu nagodbe, Varaždinska županija je bila spremna odreći se zateznih kamata u iznosu od više milijuna kuna te sama podmiriti svoj dio sudskih troškova. Ponovni sastanak održan je 29. siječnja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, no potrebni koraci u cilju sklapanja nagodbe od ministarstva nisu poduzeti - ističu iz Županije.

Iz ministarstva smo pak protekli tjedan dobili odgovor da su primili prijedlog nagodbe od Varaždinske županije te ga proslijedili na mišljenje DORH-a, koje pravno zastupa RH u tom predmetu.

- Po dobivanju mišljenja, donijet ćemo odluku o daljnjem postupanju - kratko su poručili iz ministarstva.